Hirdetés

Apró szuperszámítógépet mindenkinek!

A Kickstarter manapság hatalmas segítség az impozáns ötletek megvalósításához, így számos érdekes projekt indul a rendszeren belül. Ezek egy része persze sosem készül el, de mindenképp érdemes rájuk felhívni legalább a figyelmet, hiszen sosem lehet tudni, hogy mi lesz igazán átütő siker. A legújabb érdekes megoldás egy apró szuperszámítógép, mely a Parallella névre hallgat, és az alábbi linken érhető el az adatlapja.

Az ígéretek nagyon impozánsak, mivel a platform egy apró, 3,4 x 2,1 colos alapterületű rendszer lenne, melyet egy speciális Ubuntu operációs rendszerrel szállítanának. A processzor szerepét egy kétmagos ARM Cortex-A9-es megoldás látná el, ami manapság teljesen átlagos, főleg az 1 GB rendszermemória mellett, de a rendszer igazi értéke a Epiphany-IV gyorsító lenne. Az Adapteva által kifejlesztett architektúra a DARPA szuperszámítógépek jövőjével kapcsolatos projektjének az egyik kegyeltje, hiszen rendkívüli energiahatékonyságot ígér. Az Epiphany-IV egyetlen magja mindössze 25 mW-ot fogyaszt, az architektúra energiahatékonysága pedig elérheti 72 GFLOPS/W-ot is. Azt nyilván nem szabad elfelejteni, hogy a mai PC-s GPU-k nyers erőben már most is félelmetesen combosak, főleg az AMD új GCN architektúrája, de az energiahatékonyság területén az Epiphany-IV komoly előnyt képes felmutatni, így abszolút értékelhető alternatíva. A fő projekt egyébként az E64G4 jelzésű Adapteva lapkában gondolkodik, mely termék 28 nm-es gyártástechnológiával készül, és 64 darab általánosan programozható RISC mag található benne. A fejlesztés esetében ismert, hogy a kiküldött termékminták maximális fogyasztása 2 watt, míg a számítási teljesítmény 800 MHz-es órajelen 100 GFLOPS.

A Parallella platform az ARM processzor és az Epiphany-IV gyorsító mellett tartalmazna még HDMI kimenetet, két darab USB 2.0-s portot, egy Gigabit Ethernet interfészt, illetve egy microSD szabványú memóriakártyákat fogadó kártyaolvasót. A csomag része természetesen a fejlesztőkörnyezet, amivel C, C++ és OpenCL nyelven keresztül lehet programozni a rendszert.

Az aktuális tesztrendszer még a 16 maggal rendelkező Epiphany-III gyorsítóval működik, mely gyengébb megoldás a fentebb részletezett opcióhoz képest, de így is elég jó teljesítményt mutat fel, hiszen 26 GFLOPS-os teljesítménnyel rendelkezik hasonló fogyasztás mellett. Ez persze az energiahatékonyság tekintetében már nem olyan kedvező, de egyelőre ez a projekt az elsődleges. Amennyiben sikerül összegyűjteni 750 ezer dollárt október 27-ig, akkor az Epiphany-III gyorsítóval szerelt Parallella platform valósággá válik. A 15 dolláros alaptőke mellett lehetőség van 99 dollárral segíteni a projektet. Utóbbi esetben a felhasználó hozzájut majd az első Parallella platformhoz, mely a tervek szerint a következő év májusában startol. 499 dolláros támogatás mellett azonnal elérhetők lesznek a dokumentációk, és a támogató még februárban megkapja a termék fejlesztői verzióját. Végül az 5000 dolláros segítség kiemelt figyelmet jelent, így a Parallella platform első példányai eljutnak a bőkezű támogatóhoz.

Sajnos a hír elején taglalt Epiphany-IV gyorsítóval szerelt Parallella platform megvalósulásához 3 millió dolláros tőke szükséges. Alapvetően ez tűnik a nagyobb durranásnak, hiszen az Epiphany-IV architektúra tényleg félelmetesen jó energiahatékonyságot mutat fel, vagyis mindenképpen érdemes azért szurkolni, hogy ez a pénzösszeg összegyűljön. Fontos megjegyezni, hogy ha sikerül összegyűjteni 3 millió dollárt, akkor az Epiphany-IV-re épülő Parallellát megkapják azok a támogatók, akik 199 dollárnál többet fektettek a projekt megvalósulásába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés