Hirdetés

Három processzorral kezd az AMD Zen architektúrája

A Summit Ridge lapkára épülő termék fokozatosan jelennek meg.

Az AMD idén fokozatosan adagolta a részleteket a Zen architektúrára épülő processzoráról. Először augusztus közepén, majd egy hétre rá derültek ki fontos információk, amelyeket a linkelt két hír taglal, így az ezeket nem írjuk le újra. A szerverpiacot célzó fejlesztések nemrég derültek ki, és ez alapján a Zen igencsak megreformálja a szerverek biztonságát. Az átlagfelhasználókat azonban az olyan részletek érdeklik, mint az órajel, a megjelenés és az ár.

A fentiek közül egyikre sincs pontos válasz, de keletről érkező szivárgások vannak, ugyanis a ChipHell fórumán feltűnt egy kép, amely eléggé megbízható forrásból származik, nevezetesen a Maxsun partnereknek szánt előadásanyagából. A Maxsun talán itthon, vagy nyugatra nem ismerős, de ez a cég elég sok alaplapot gyárt a kínai piacra, tehát nyilván tudják már, hogy az AMD-nek milyen tervei vannak a következő év elejére, és ezeket a terveket titokban át is adják a kereskedőpartnereknek. Persze pechükre az utóbbi bemutató nem sikerült annyira titkosra.


(forrás: ChipHell) [+]

A képről látszik, hogy három Summit Ridge lapkára épülő termék készül SR7, SR5 és SR3 néven. Azt nem tudni, hogy ezek lesz-e a végleges nevek, vagy még most is csak tervezett névnek számítanak, de az látható az SR7, vagyis a csúcsmodell jönne leghamarabb, majd ezt követő az SR5 és az SR3. Mindhárom processzor drágább lenne az A10-7890K helyét átvevő A12-9800-as APU-nál, amit az AMD már bemutatott. Az SR7 átszámítva közelítene a 300 dollárhoz, illetve a másik két modell is drágább lenne 180 dollárnál. Ezek nem annyira kiugró árazások, de nem is mondhatók nagyon olcsónak.

A Summit Ridge kapcsán kiderült az is, hogy az alapórajel nagyjából 3,3 GHz-en fog tetőzni a nyolcmagos modelleken, míg a turbó 3,5 GHz lesz, de azt nem tudni, hogy ez a maximális turbó-e, vagy az átlagos. Arról azonban lehet hallani pletykákat, hogy a turbó órajel nem lesz 3,8 GHz-nél nagyobb. A lapkák léghűtéssel 1,3 V-os üzemfeszültségig vihetők el, de beállítható 1,5 V is, ugyanakkor ehhez már vízhűtés, illetve 5 GHz körüli órajel mellett folyékony nitrogén kell. Léghűtéssel is lehet tuningolni, de ilyenkor 4-4,2 GHz-en vége lesz a mókának.

A nyolcmagos Summit Ridge csúcsmodell sebességét a legtöbb kereskedőpartner a nyolcmagos Haswell-E processzor köré teszi, ami főleg amiatt van, mert ezt a teljesítményszintet prognosztizálják a gyártók is. Viszont a tényleges értékeket nehéz jól lemérni, ugyanis az aktuális stepping rendelkezik egy olyan hibával, ami a teljesítményét 30%-kal is lerontja, ugyanakkor a végleges, ténylegesen forgalomba kerülő stepping ettől a hibától mentes lesz, így visszakapja az eredeti tempóját. Mindemellett az aktuális stepping memóriavezérlője korlátozott módban működik, míg a végleges stepping esetében jóval nagyobb memória-órajelet is be lehet majd állítani.

A Summit Ridge leleplezését a friss adatok januárra teszik, míg a tényleges forgalmazás valamikor februárban kezdődhet meg, de első körben csak a csúcsmodellre korlátozva, majd tavaszig befut a többi verzió is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés