Hirdetés

Az AMD tervei szerint 2020-ig maradhat a Socket AM4

A Pinnacle és a Raven Ridge lapkákat már biztosan támogatni fogják a mostani alaplapok.

Az Overclockers UK készített egy interjút James Priorral, az AMD egyik képviselőjével, aki számos érdekes kérdésre válaszolt igen egyértelmű formában. A fő téma a Socket AM4-es foglalat jövője volt, amibe eddig a Bristol és a Summit Ridge kódnevű lapkák illeszthetők, de a következő év folyamán új fejlesztések jönnek bele. Bár az AMD a korábbi útitervekben kvázi utalt rá, hogy a Bristol Ridge-et leváltó Raven Ridge, és a Summit Ridge helyére érkező Pinnacle Ridge működni fog az aktuális alaplapokban, ezt egyértelmű formában csak a linkelt interjúban erősítették meg, gondolva itt főleg a Pinnacle Ridge-re, amiről azért elég keveset beszélt a cég.

Az új lapkákhoz AGESA 1.0.0.7-es verziója kell, vagyis szükség lesz a BIOS frissítésére, de ha ez megvan, akkor a támogatás biztosított.

Az interjúból kiderül az is, hogy a mobil vonalon már bemutatkozott Raven Ridge SoC APU az asztali fronton olyan verziót is kap, amelynek IGP-jében aktív az összes, azaz 11 darab multiprocesszor, és ez a konfiguráció a Radeon RX Vega 11 nevet viseli majd. Ez a mobil vonalra nem lesz jellemző, mivel bizonyos Windows 10 funkciók ellátása miatt maximum 10 multiprocesszor működhet, így itt a legjobb IGP a Radeon RX Vega 10 marad.

Az interjúból az is kiderül, hogy az AMD 2020-ig tervez a Socket AM4 foglalattal. Itt ki kell emelni, hogy ettől még új vezérlővel szerelt alaplapok jöhetnek, viszont a Socket AM4-be rendszerchipek kerülnek, vagyis a déli híd ott van a processzorban, míg a kiegészítőként használt vezérlő x4-es PCI Express 3.0-s interfészen keresztül van bekötve. Emiatt az alaplapok processzorra vonatkozó kompatibilitása kizárólag a VRM specifikációktól függ. Amíg ezek nem változnak meg olyan mértékben, hogy azt már nem lehet szoftveres úton kezelni, addig a mostani alaplapok bármilyen jövőben érkező lapkát képesek működtetni csupán a BIOS frissítésével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés