Hirdetés

Szabadalomsértéssel vádol több nagy céget az AMD

A vállalat kéri az ITC-t a vizsgálat lefolytatására a szóvan forgó szabadalmaikkal kapcsolatban.

Az AMD is egy nagyobb szabadalmi harcba kezd pár komolyabb piaci szereplővel szemben. Többek között az egyik legnagyobb riválisuknak számító NVIDIA már túl van egy hasonló jogi vitán, hiszen 2014 őszén perelték be a Samsungot és a Qualcommot, de azóta meghátráltak és a kiegyezés mellett döntöttek. Látható tehát, hogy ezek a jogi támadások nem feltétlenül eredményesek, az AMD mégis emellett döntött, és kérvényezték az ITC-t, hogy folytassa le azt a vizsgálatot, amely a US7633506, a US7796133 és a US8760454 számú szabadalmaikra vonatkozik. Az első a nagy mennyiségű adat képkocka pufferbe való leképezésére vonatkozik, míg az utóbbi kettő a unified shader dizájnnal kapcsolatos.

Az AMD a szóban forgó termékek Egyesült Államokba történő importjának felfüggesztését szeretné elérni, ami számos okostévét és okostelefont jelent. A cég az LG, a VIZIO, a MediaTek és a Sigma Designs néven ismert vállalatokat jelentette be, ezen belül is az USA-ban és az anyaországban bejegyzett divíziókat. Az AMD kiemelte a beadványában, hogy a Samsung licenceli az említett szabadalmakat.

A vádolt felek számára a három szabadalom közül a US7633506-os jelzésű a legveszélyesebb, mivel alapvető eleme a grafikus vezérlőknek. Nem véletlen, hogy 53 további szabadalom erre épül, illetve 83 másik szabadalom utal rá, ezek között olyanok is, amelyeket az NVIDIA, az Apple, a Microsoft, az Intel, a Qualcomm, a VIA és sok más, grafikus vezérlők fejlesztésével valamilyen szinten foglalkozó cég jegyzett be. Iparági szinten tehát egy széles körben használt szabadalomról van szó, aminek licencelése szinte megkerülhetetlen. A másik két szabadalom kevésbé általános, így jóval nehezebb meghatározni, hogy az érintettek megszegik-e vagy sem.

Azt fontos kiemelni, hogy az AMD akciója kifejezetten arra épít, hogy az ITC elrendelje a vádolt cégek felé az importtilalmat, akár részleges formában, ami tulajdonképpen arra kényszeríti az érintetteket, hogy megegyezzenek a szabadalmak licenceléséről, így egy tényleges szabadalmi per elkerülhető lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés