Hirdetés

Az AMD reagált a GlobalFoundries problémáival kapcsolatos pletykákra

Pár nappal korábban merült fel az a pletyka, mely szerint az AMD törölheti a Deccan platformot. Erről részletesebb adat még nem derült ki, de a rengeteg találgatás miatt az AMD is megszólalt az ügyben. A vállalat szóvivője elmondta az EE Times számára, hogy hamarosan bemutatnak egy útitervet, mely tiszta vizet önt a pohárba. Ennek időpontja még kérdéses. Valószínű, hogy az AMD a partnereinek még idén felfedi a terveket, míg a média hivatalosan csak a 2012. február 2-án megrendezendő Financial Analyst Day rendezvényen szerezhet erről tudomást.

Az AMD arról nem nyilatkozott, hogy mi történt a Deccan platformmal, de a szóvivő elmondta, hogy eddig sem közölték pontosan, hogy a 28 nm-es APU-k hol készülnek, sőt legtöbbször hangoztatták, hogy a GlobalFoundries és a TSMC gyártókapacitásával is számolnak. Ez tulajdonképpen nem új információ, ugyanis a Commercial Times adatai alapján a Digitimes készített az év közepén egy táblázatot, melynek értelmében a Deccan platform két APU-ja nemcsak a GlobalFoundries, hanem a TSMC gyártósorain is készül majd, vagy a pletykákat figyelembe véve készült volna. Amennyiben az AMD tényleg leállította a platform fejlesztését, úgy teljesen téves az a hipotézis, miszerint a GlobalFoundries az oka, ugyanis a TSMC még mindig ott van, mint elérhető bérgyártó. Nagyobb a valószínűsége az eredeti opciónak, miszerint kevés ideig számított volna az AMD erre a platformra, így a partnerek inkább megvárták volna a fél éven belül, vagy talán hamarabb érkező frissítést.


(forrás: DigiTimes) [+]

A TSMC egyébként az AMD számára eleve vonzóbb alternatíva a 28 nm-es APU-k esetében, hiszen a GPU-kat évek óta a tajvani bérgyártó készíti. Tekintve, hogy az AMD stratégiája inkább a GPU-k képességeire helyezi a hangsúlyt, így kisebb kockázat a processzormagok átültetésével operálni egy másik cég gyártástechnológiájára. Valószínű, hogy az eredeti tervekben ezért szerepel elsődleges opcióként a Wichita és a Krishna APU a TSMC-nél. Később ennek még nagyobb jelentősége lesz, mivel az új Radeon architektúrát is a TSMC 28 nm-es technológiájára tervezte a vállalat, így eleve célszerűbb a kevésbé kockázatos utat választani, és a processzormagokat költöztetni.

A GlobalFoundries is megszólalt az ügyben, és jelezték, hogy a Llano APU specifikus problémával küzd, míg a többi 32 nm-es lapka kihozatala az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul. A Llano APU-kat érintő gondokról október elején számoltunk be, és úgy néz ki, hogy igaznak bizonyulnak a feltevések, azaz a lapka IGP-je küzd nehézségekkel. Mindez annak tudatában talán nem meglepő, hogy ez az első SOI struktúrára ültetett grafikus mag. Az AMD szóvivője szerint a Trinity jó irányba fejlődik, továbbá a Brazos platform is jó pozíciót tölt be a piacon. Utóbbi termékcsalád esetében a 2.0-s verzió továbbra is marad 40 nm-en, ami az AMD szerint szintén nem probléma. A rendszer közvetlen ellenfele az Intel Cedar Trail platformja, mely szeptember óta a piacon van elvileg, de gyakorlatilag nem épül rá termék, mert nincs hozzá hitelesített grafikus driver. A Brazos pozícióját tehát nem sok termék veszélyezteti, míg a felújított Brazos 2.0 valamivel erősebb és többet tud technikailag.

A részletes tervek bemutatására tehát még várni kell, de eleve tévesnek tűnnek azok az információk, miszerint az AMD hirtelen dönt úgy, hogy a TSMC-vel folytatja a partneri viszonyt a 28 nm-es APU-k esetében. Ez már korábban eldőlt, hiszen a Deccan platform esetében mindkét bérgyártó szolgálataira számít, vagy számított az AMD. Ez valószínűleg a későbbiekben is így lesz, de a TSMC elsődleges szerepet tölthet be, mivel kevésbé kockázatos a processzormagok átültetése, egy olyan terméknél, mely nagymértékben épít az IGP erejére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés