Hirdetés

Kevés Radeon HD 6970 kerül a boltokba

Az elmúlt hetek folyamán érdekes helyzet alakult ki a Radeon HD 6970 körül. Több külföldi fórumon is arra panaszkodtak a potenciális vásárlók, hogy nem lehet kapni a terméket. Általában egy VGA életciklusa során előfordulnak olyan helyzetek, amikor a leszállított termékek száma kevesebb, és ez főleg jellemző a nyári hónapok végére, amikor is a szezonális eladások száma visszaesik. Éppen ezért nem sokan tulajdonítottak az egész helyzetnek túl nagy jelentőséget. Most azonban már szeptember van, és az iskolakezdés időszaka mindig felpörgeti a hardverek eladását, bár itt nem feltétlenül a felsőkategóriás VGA-kra kell gondolni, de kimutatható, hogy az ősz beköszöntével ezekre is megnő a szezonális kereslet. A helyzet sajnos a Radeon HD 6970 körül nem változott, sőt az ellátás gyakorlatilag egyre rosszabb.

A hazai piac ebből a szempontból nem biztos, hogy valós képet mutat, mivel meglehetősen drága termékről van szó, amire az igény Magyarországon nem olyan nagy. Ebből kifolyólag az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházláncaként működő Best Buy-t kerestük fel, hogy némi jelentést kapjunk a helyzetről. A vállalat szóvivője az okokról nem tudott nyilatkozni, de megerősítette, hogy nagyjából másfél hónapja egyre kevesebb Radeon HD 6970-et szállítanak le az AMD gyártópartnerei, holott – állítása szerint – a vásárlói igények nem csökkentek. Rendszerint a megrendelések sincsenek maradéktalanul teljesítve, amit a gyártók készlethiánnyal magyaráznak. Furcsamód a Radeon HD 6950 ugyanazt a Cayman kódnevű GPU-t használja, és ebből a termékből rengeteg van, vagyis az ellátásra itt nincs panasz. Ez szintén igaz a Radeon HD 6990-re is, ami két darab Cayman lapkát használ, bár a Best Buy munkatársa szerint ez a termék nagyon drága, így nem ideális összehasonlítási alap, mivel az általános igény is jóval kisebb rá.

Tehát egyedül a Radeon HD 6970 ellátásával van probléma. Több áruházat nem sikerült elérnünk, de a hírek szerint megfigyelhető, hogy a nagyobb webáruházakban a termékből szinte állandóan hiány van. Heti rendszerességgel feltűnik raktáron pár modell, de a külföldi fórumok visszajelzései szerint aránylag gyorsan, egy illetve másfél napon belül kiürül a készlet, és napokat kell várni az új termékek érkezésére.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi van a háttérben. Az AMD és a gyártópartnerek nem mondanak ezzel kapcsolatban semmit. A legvalószínűbb magyarázat, hogy az új generációs termékcsalád első képviselője a Radeon HD 6970 helyére fog befutni, így az AMD fokozatosan vezeti ki a piacról a Cayman GPU-t, hogy ne maradjon a gyártók raktárában belőle, amint tömegtermelésbe áll a 28 nm-es gyártástechnológián készülő utód. Hogy ez mikor lesz, arra szintén nincs konkrét válasz. Korábban Eric Demers és Rick Bergman is megerősítette, hogy az első Radeon HD 7000-es VGA megjelenését az AMD a negyedik negyedévre tervezi, ám ennél pontosabb időpont még nincs megjelölve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés