Hirdetés

Még decemberben befuthat a kényszer szülte Radeon HD 6930?

Az AMD az asztali VGA-k piacán idén már nem mutatja be az új generációs termékeket, de a hírek szerint karácsony előtt azért elvégeznek egy gyorsfrissítést, így érkezhet a Radeon HD 6930-as jelzésű VGA. Az újdonságra tulajdonképpen nincs szükség, de a kényszer megszüli, ugyanis a gyártópartnerek már leállították a Radeon HD 6950 és 6970 gyártását, készülve a következő év elején érkező, felsőkategóriás termékekre. Probléma azonban, hogy a Cayman GPU gyártása nem állítható le teljesen, mivel az AMD még több hónapig erre a termékre építi a korábban bemutatott FirePro V5900-as és V7900-as kártyákat.

A gyártókapacitás persze visszafogható, de a professzionális termékek esetében az AMD a legjobb lapkákat használja fel, és kizárt, hogy a legyártott termékek közül mindegyik megfeleljen a kritériumoknak. Ennek megfelelően számos GPU-t nem lehet majd felhasználni a professzionális grafikus kártyák piacán, és itt jön képbe az asztali szegmens, ahova természetesen eladhatók a termékek. Illetve pontosabban eladhatóak lennének, ha a Radeon HD 6950 és 6970 gyártása nem állt volna le. Éppen ezért az AMD készül egy Radeon HD 6930-as VGA-val, mely továbbra is a Cayman GPU-kra épül, vagyis a legyártott lapkáknak lesz helye, továbbá a termék teljesítménye is vissza lesz fogva, így az új generációs termékskála képviselőire sem jelent veszélyt.

A pletykák szerint az AMD januári startot tervez az új generációs Radeon HD 7900-as sorozat két újdonságával, így a felsőkategóriát az érkező VGA-k tökéletesen lefedhetik. Az előzetes adatok szerint a Radeon HD 6930 közvetlen ellenfele a GeForce GTX 560 lehet, mivel 200 dolláros árszintre érkezhet a termék. Az újdonság Cayman GPU-ja 1280 aktív shader processzort kínál 80 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna mellett. A memóriabusz marad 256 bites, továbbá a ROP blokkok száma sem csökken, így továbbra is 32 blending egységgel lehet kalkulálni. A GDDR5 szabványú memória mérete 1, vagy 2 GB lehet, a lapkák pedig 4,8 GHz-es effektív frekvencián üzemelhetnek. A magórajel esetében 750 MHz-es paraméterről lehet hallani.

A Radeon HD 6930 az előző bekezdésben részletezett képességek alapján a Radeon HD 6870, valamint a Radeon HD 6950 közé ékelődhet be. A TDP fogyasztása biztosan 225 watt alatt lesz, de ennél több adat még nem derült ki. Valószínű, hogy az AMD egy meglehetősen magas keretet szab meg, hogy a legtöbb lapka eladható legyen. A megjelenésre valószínűleg idén sor kerül, méghozzá – a pletykák szerint – két héten belül. A várható ellátásról sajnos nincs túl sok adat, sőt a hírek szerint a Radeon HD 6930-cal az AMD a kínai piacra szeretne összpontosítani. Valószínű, hogy túl sok eladható termék sem lesz, mivel az új VGA-t (mint említettük) csak a kényszer szüli meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés