Hirdetés

GCN architektúrára épülő Radeon a beágyazott piacra

Az AMD új csúcsmodellel frissítette a beágyazott rendszerekbe szánt grafikus megoldásait. Ez a termék a Radeon E8860 névre hallgat, és a korábbi megoldásokhoz képest lényeges előrelépés, hogy végre a GCN architektúra épít, ami így eljutott ebbe a szegmensbe is. A fejlesztési ciklus sokak számára lassú lehet, de a beágyazott rendszerek esetében jellemző, hogy a termékeket ugyan nagyon drágán lehet eladni, de ezért sokéves kiemelt terméktámogatást kérnek az ügyfelek, így ezen a piacon leginkább 2-3 évente szokás új termékekkel jelentkezni az adott kategóriára vonatkozóan.

Az AMD Radeon E8860 a megszokott koncepciót követi, de az előző generációs Turks GPU-t leváltja a Cape Verde, ami ebben a szegmensben az Adelaar kódnévre hallgat. A lapkában megtalálható legújabb UVD és VCE motor, valamint támogatja a DirectX 11.2-es, az OpenGL 4.3-as, az OpenCL 1.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-kat. A termék FCBGA tokozást használ, mely 37,5 x 37,5 mm-es kiterjedésű, és a grafikus processzor mellett erre kerülnek a memóriachipek is, ami által a platform mérete csökkenthető.

A Radeon E8860 esetében a grafikus processzor 28 nm-es gyártástechnológiával készül, és 625 MHz-en dolgozik, belsejében pedig 640 shader részelem található. A GPU PCI Express 3.0-s interfész segítségével kommunikál, amely x1, x2, x4, x8 vagy x16 csatornával köthető be. A 2 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória 128 bites buszt használ, amely effektív 4,5 GHz-es órajelen ketyeg. A 37 wattos TDP osztályba sorolt grafikus vezérlő a PowerTune szolgáltatást kínálja, így akár újraindítás nélkül, valós időben szabályozható, hogy mekkora TDP keretből hozza ki a legnagyobb tempót. Ez a beágyazott rendszerek piacán fontos lehet, mivel opcionálisan csökkenthető a fogyasztás. Például a kaszinókban nem mindegyik játék igényel komoly számítási teljesítményt, így elképzelhető, hogy a hardver kisebb órajelen is képes lenne megfelelő sebességet kínálni. A PowerTune szabályozásával kiválasztható egy megfelelőnek ítélt fogyasztási szint és a hardver automatikusan ehhez a paraméterezéshez állítja az órajelet, gondoskodva arról, hogy így is a lehető leggyorsabban fusson az adott alkalmazás.

A fentiek mellett a ZeroCore funkció is alapfelszereltség, így az adott gépet nem szükséges kikapcsolni, mivel készenléti módban is minimálisra csökkenthető a fogyasztás. Az AMD igény esetén szintén készít Enduro technológiát biztosító meghajtókat, így kisebb terhelés mellett a beágyazott piacra szánt APU-k IGP-je is használható. A vállalat nem zárkózik el a konkurens processzorok esetében sem a grafikus vezérlő szoftveres átkapcsolásának támogatástól, de ez a megcélzott piacon nem feltétlenül kedvelt megoldás, mivel kritikus fontosságú a terméktámogatás, így platformok szintjén szokás építkezni.

A Radeon E8860 támogatja még az Eyefinity és a HD3D technológiát. Előbbivel egyszerre öt kijelzőt lehet meghajtani, illetve mindegyikhez külön lehet rendelni nyolccsatornás hangfolyammal, míg az utóbbi a sztereó 3D-s megjelenítésért felel. Az alapvető FCBGA tokozású GPU mellett az új Radeon elérhető két MXM 3.0-s interfészre épülő modul formájában. Ezek öt DisplayPort 1.2-es interfészt kínálnak és a különbséget a hűtő adja, mivel az egyik szimpla ventilátoros megoldást, míg a másik hővezető csövekkel operáló passzív bordát használ. Nyilván az adott terület függvénye, hogy melyiket választja az ügyfél. Szintén elérhető hét darab, normál PCI Express 3.0-s csatolóba helyezhető VGA, melyek különféle hűtést és kijelző kimenetekre vonatkozó konfigurációt kínálnak.

A vállalat a mintákat már szállítja partnereknek, így a tényleges termékek hamarosan megérkeznek. Az AMD a Microsoft Windows 7, 8 és 8.1, valamint a 32 és 64 bites Linux operációs rendszerekhez készíti el a Radeon E8860-hez szükséges drivereket, és hét éven keresztül nyújtanak igényre szabott terméktámogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés