Hirdetés

Teljesen letámadja a beágyazott rendszerek piacát az AMD

Az AMD korábban is közölte már, hogy a beágyazott rendszerek piacára nagyon koncentrálnak, ami annak köszönhető, hogy ebben a szegmensben már éves szinten is szépen nőnek az eladások, és az elemzők 2016-ra 36%-os növekedést várnak a 2013-ra prognosztizált szinthez képest. Az adatokat persze más is látja, de az AMD nagyon magának akarja a piac fontosabb területeit, így 2014-ben megkezdik a teljes letámadást, ami négy új terméket jelent majd, és ezzel a szegmens lényeges részét le is fedi a cég.

Az eddigi termékskála folytatódik, így lesznek új APU-k, amelyek a legfontosabb terméknek számítanak, hiszen a beágyazott rendszerek piacán az integráció alapvető szempont. Itt nem csak jó teljesítmény kell, hanem alacsony fogyasztás is, és bizonyos mérethatárokba is bele kell férni. Emellett a potenciális megrendelők elvárják a hosszú távú terméktámogatást, amit az AMD teljesít is, hiszen minden megoldásukhoz minimum 5 éves terméktámogatási ciklust kínálnak. Cserébe ez az a piac, ahol az efféle extrákért el lehet kérni az adott, végfelhasználói piacra is szánt termék árának a tízszeresét. Ez egy hasonlóan működő rendszer, mint ami látható a professzionális VGA-k piacán. A hardverek ott sem különböznek lényegesen a végfelhasználóknak szánt verzióktól, de a speciális driverek és a kiemelt terméktámogatás miatt igen vaskos árcédulákkal lehet találkozni.


[+]

Az APU-k szempontjából az aktuális R sorozatot a Bald Eagle opció váltja, ami két darab Steamroller modult használ, így klasszikus értelemben négymagos megoldásnak számít. Az IGP szerepét egy GCN architektúrára épülő megoldás tölti be 512 darab shader részelemmel. Tulajdonképpen ez a lapka az asztali és a mobil piacon Kaveri kódnéven érkezik, a Bald Eagle verzió lényegében csak a fentebb részletezett kiemelt terméktámogatásban különbözik. Az új R szériás megoldások maximum 35 wattos TDP fogyasztási osztályba érkeznek, de a TDP értékük egywattos lépésekben konfigurálható, így a megrendelő széles paraméterezési lehetőségeket kap a fogyasztás féken tartására. Bizonyos határokig az IGP fogyasztása akár menet közben, vagyis az adott gép újraindítása nélkül is állítható, és ehhez a futtatott programokból sem kell kilépni. A hardver a parancs beérkezése után automatikusan a kiválasztott fogyasztási paraméterezéssel üzemel tovább, és ennek megfelelve állítja be az órajelet, amelyet másodpercenként többször is tud módosítani. Az új rendszer miatt az IGP már csak átlagolt órajelet jelez vissza az adminisztrátornak, ugyanis a kiolvasásért felelős szenzor képtelen valós időben követni a hardver extrémgyors órajelváltásait.

A kisebb teljesítményű, de visszafogottabb fogyasztású G sorozatba a Steppe Eagle kódnevű SoC APU érkezik. Ez a lapka tulajdonképpen az asztali piacra érkező Beema SoC APU beágyazott rendszerekbe szánt verziója a második bekezdésben részletezett változásokkal. Erről a rendszerről már kevesebbet tudni, mint a nagyobbik testvérről, de annyi biztos, hogy Jaguar processzormagok és GCN architektúrára épülő IGP dolgozik benne. Az optimalizálásoknak hála a Jaguar mag már 2 GHz fölött is működik, miközben a fogyasztása a megszokott szinten maradt. Ennek köszönhetően a rendszer teljesítmény/fogyasztás aránya nő.

Mindkét APU a következő év első felében lesz elérhető, és érdekességük, hogy teljesen támogatják a HSA platformot, így az IGP nem csak grafikára, hanem általános számításra is használható, és a hUMA architektúra miatt ezt a tudást nagyon hatékonyan lehet kamatoztatni. Biztonságra vonatkozó újítások is lesznek, de erről egyelőre kevés adat van.

A beágyazott rendszerek piacán érdekes lesz a Hierofalcon kódnevű SoC, ami az AMD első ARMv8-as megoldása erre a szegmensre. Ebben a lapkában nyolc darab 64 bites ARM Cortex-A57-es processzormag dolgozik maximum 2 GHz-es órajelen, a két darab 64 bites memóriavezérlő pedig a DDR3 vagy az új DDR4 szabványú ECC-s modulokat kezeli. A lapka 10 gigabites Ethernet és PCI Express 3.0-s vezérlőt is kapott, amit kiegészít egy kriptográfiai segédprocesszor, emellett az ARM TrustZone technológia sem hiányzik. Ezt a lapkát az AMD elsősorban a hálózati eszközökbe szánja az úgynevezett control plane applikációkhoz. A terméket a vállalat a következő év második felében teszi elérhetővé.

Végül nem marad VGA nélkül sem a beágyazott rendszerek piaca. Érkezik az Adelaar kódnevű GPU, ami a szokásos MCM kialakítású megoldás lesz, vagyis a 2 GB kapacitású VRAM a tokozáson kap helyet. Az új GPU-ról annyit lehet tudni, hogy a GCN architektúrára épít, így támogatja a legújabb API-kat. Az MXM csatolóba helyezhető megoldás természetesen sok monitorral is megbirkózik egyszerre, de ez már nem újdonság a beágyazott rendszerekbe szánt Radeonok szempontjából. Az Adelaar kódnevű termék szállítása a következő év első felében esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés