Hirdetés

Megérkezett az első szerverekbe szánt Opteron APU

Az AMD korábban már megszellőztette, hogy az év második felében érkezik a Kyoto kódnevű fejlesztés, mely az első szerverekbe szánt Opteron APU lesz a piacon. Formálisan nem kellett megvárni a jelzett időpontot, mivel a cég már most bejelentette az újdonságot, de a végtermékek szállítása tényleg csak a nyár második felében kezdődik meg, viszont a szervergyártók már rendelhetik a lapkákat.

Az újdonság alapvetően ugyanarra a rendszerchipre épül, amire a Kabini és a Temash. Ennek felépítését egy cikkben már részleteztük, így a korábbi adatokat nem írjuk le újból, de néhány információt nem említettünk meg, mivel ezek nem fontosak a mobil és alacsony fogyasztású PC-kben. A szerverekben viszont szerepe lehet annak, hogy a Jaguar magok esetében a fizikai címzés mérete a Bobcat 36 bitjéről 40 bitre nőtt, amivel 1 TB memória is megcímezhető. Nyilván egy átlagos PC ezt a funkciót nem használja ki, így irreleváns ez a képesség a Kabini és a Temash esetében, viszont a Kyoto már a mikroszerverekbe készült, így ha 1 TB-ra nem is, de 64 GB-nál nagyobb megcímezhető memóriára mindenképpen keletkezhet igény.

A mikroszerverek esetében elmondható, hogy igen nehéz területről van szó, mivel a termék teljesítménye, mint irányadó mutató, nem elég. A fogyasztás és ezzel az energiahatékonyság fontosabb tényező. Ez az a pont, ami megnehezíti ennek a piacnak a kiszolgálását, így a kategóriába szánt termékeknek, külön-külön le kell fedni a felmerülő és igen eltérő igényeket. Ezt különböző fogyasztású, illetve eltérő teljesítményű megoldásokkal meg lehet tenni, de az AMD szerint jobban jár az ügyfél, ha saját maga paraméterezi a hardver sebességét és energiaigényét, így az adott mikroszervert a lehető legjobban rá lehet szabni a futtatni kívánt munkafolyamatra. Az X szériás Opteronoknak éppen ezért nincs konkrét paraméterezésük, ahogy ez az alábbi táblázatban látható is:

AMD Kyoto – X széria a mikroszerverekbe
Típus Magórajel
L2 cache Radeon magok száma
IGP magórajel
Fogyasztás (TDP)
X2150 (4 mag) 1,1-1,9 GHz
2 MB
128 266-600 MHz 11-22 W
X1150 (4 mag) 1-2 GHz 2 MB - - 9-17 W

A processzormagok és az IGP órajele is igen széles határok között változtatható. A koncepció gyakorlatilag nagyon hasonló az aktuális Opteronok TDP Power Cap funkciójához, vagyis konfigurálható a TDP osztály a táblázatban szereplő két érték között. Ezt meghatározva a hardver automatikusan beállítja magának a megfelelő órajeleket. Az AMD a paraméterezhetőséggel elérte azt, hogy a vásárláskor ne kelljen dönteni az energiahatékonyság és a sebesség között. Természetesen mindenképp választani kell egy működési módot, de ez bármikor megváltoztatható, ha esetleg egyszer nagyobb teljesítményre, vagy éppenséggel a fogyasztás csökkentésére lenne szükség.

A termékekben egyébként 64 bites, ECC-t is támogató memóriavezérlő dolgozik, és 32 GB-nyi rendszermemória társítható mellé, DDR3 szabványú, 1600 MHz-es effektív órajelen üzemelő modulok formájában.

Tekintve, hogy mikroszerverekről van szó, jellemzően az alacsony fogyasztás, azaz a maximális elérhető energiahatékonyság lesz előtérbe helyezve. Ebből a szempontból az Opteron X sorozatot az AMD az Intel Atom S1200 ellenfelének tekinti, ami tulajdonképpen a platformdizájn ismeretében is helytálló összevetés. A Jaguar mag persze jelentősen fejlettebb az Atomban található Saltwell architektúrájú megoldásnál, így nem meglepő, hogy az új Kyoto kódnevű Opteronok számottevő tempóelőnnyel rendelkeznek az Intel Bordenville platformjának termékeihez képest.

Az igazi csemegének mindenképpen az Opteron X2150 ígérkezik, mely egy APU, így tartalmaz egy GCN architektúrára épülő IGP-t is, aminek számítási teljesítménye maximális órajelen 153 GFLOPS. Ennek igen nagy jelentősége van ezen a piacon, mivel az Apache Hadoop és az úgynevezett offload memcached technika terjedésére fókuszál. Előbbi egy párhuzamos adatfeldolgozást segítő, nyílt forráskódú keretrendszer a webes kiszolgálók számára, míg utóbbi egy felhős kiszolgálókban használatos adatpárhuzamos gyorsítótárazási rendszer. E két technikánál értékes alternatíva az integráció, hiszen a processzorokba épített IGP-knek mindkét opció kifejezetten fekszik. Az offload memcached technikát már ma is szokás használni dedikált GPU-val, de a rengeteg adat folyamatos másolása a központi és a grafikus processzor között jelentősen lerontja a megoldás hatékonyságát, így értékelhető sebességnövekedéshez csúcskategóriás VGA-ra van szükség, ami a legkevésbé sem energiahatékony. Integráció mellett ez nagyságrendekkel kedvezőbb lehet az energiahatékonyság és a sebesség szempontjából is.

Szintén elmondható, hogy az okostelefonok és tabletek terjedésével felhasználhatók még az IGP a különböző médiaorientált feladatokhoz, a virtuális munkaasztalhoz, a felhős játékhoz, illetve kép- és videoszerkesztéshez a szerver oldalán. Ezt mind támogatja az Opteron X2150, illetve extraként említhető meg, hogy a lapkába rejtett, nemrég kiderült titokból az MPI-alapú párhuzamos rendszerek nagyon sokat profitálhatnak.

Az Opteron X1150 és X2150 már rendelhető, és 1000 darabos tétel esetén rendre 64 és 99 dollárba kerül egy termék. A HP korábban már jelezte, hogy érdekli őket a Kyoto kódnevű APU, és főleg az IGP-t tartalmazó megoldásban gondolkodnak, de nyilván nem marad ki az IGP nélküli kivitel sem. A készülő node a nemrég bemutatott ProLiant Moonshot 1500-as mikroszerverrel lesz kompatibilis. Valószínűleg egy SeaMicro opció is készül majd az újdonságokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés