Hirdetés

Az év második felében érkezik az első AMD Opteron APU

Az AMD az év második felében mutatja majd be az első Opteron APU-t, amely egyben a vállalat első kifejezetten mikroszerverekbe szánt processzora is. A Kyoto kódnevű termékről a vállalat nem árult el túl sok információt, de igazából annyira nem nehéz kitalálni, hogy a Kabini kódnevű fejlesztésről, vagy annak egy módosított változatáról van szó. Ennek megfelelően a termékben Jaguar processzormagok lesznek, melyek a szerverekben is megállják a helyüket, köszönhetően annak, hogy a fizikai címzés mérete 40 bit lesz, így 1 TB-nyi rendszermemóriát is meg tud címezni a rendszer.

A Kyoto két verzióban lesz elérhető, így többféle igény van megcélozva. Az alapverzió lényegében csak processzor lesz, vagyis az integrált grafikus vezérlő letiltásra kerül. Ilyenkor a SoC TDP fogyasztása 9 watt körül lehet, de a processzormagok számáról és órajeléről még nincs adat, ám úgy hírlik, hogy ezek a konfigurációk lesznek a leggyorsabbak ebből a szempontból. A speciális verzió már APU lesz, így a fogyasztása 11 wattra nő, vagy akár nagyobb is lehet, de ebben már aktív lesz a GCN architektúrára épülő IGP. Ezt persze nem feltétlenül grafikára kell használni, általános kiszolgálói feladatokra is jó.


[+]

Az Opteron APU-kkal az AMD az Apache Hadoop és az úgynevezett offload memcached technika terjedésére fókuszál. Előbbi egy párhuzamos adatfeldolgozást segítő, nyílt forráskódú keretrendszer a webes kiszolgálók számára, míg utóbbi egy felhős kiszolgálókban használatos adatpárhuzamos gyorsítótárazási rendszer. E két technikánál értékes alternatíva az integráció, hiszen a processzorokba épített IGP-knek mindkét opció kifejezetten fekszik. Az offload memcached technikát már ma is sokan alkalmazzák dedikált GPU-val, de a rengeteg adat folyamatos másolása a központi és a grafikus processzor között jelentősen lerontja a megoldás hatékonyságát, így értékelhető sebességnövekedéshez csúcskategóriás VGA-ra van szükség, ami a legkevésbé sem energiahatékony. Integráció mellett ez nagyságrendekkel kedvezőbb lehet az energiahatékonyság és a sebesség szempontjából is. Az AMD korábbi mérései szerint egy alacsony fogyasztású APU ebből a szempontból kétszer-háromszor gyorsabban dolgozik, mint egy combos és sokat fogyasztó VGA.

Az okostelefonok és tabletek terjedésével felhasználhatók még a szerverekbe szánt APU-k a különböző médiaorientált feladatokhoz, a virtuális munkaasztalhoz, a felhős játékhoz, illetve kép- és videoszerkesztéshez a szerver oldalán. A HP már jelezte, hogy érdekli őket a Kyoto kódnevű APU. Főleg az IGP-t tartalmazó konfigurációban gondolkodnak, de valószínűleg kínálnak majd IGP nélküli kivitelt is a nemrég bemutatott ProLiant Moonshot 1500-as mikroszerverbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés