Hirdetés

Az AMD szerint a nyílt fizikai motoroké a jövő

Az AMD bejelentette, hogy a nyílt fizikai motorokban látják a jövőt, így szövetségre léptek a DMM rendszert szállító Pixelux Entertainmenttel és támogatásukról biztosították a nyílt forráskódú Bullet Physics motort. Eric Demers a vállalat technikai igazgatója szerint a cég teljes mértékben kiáll a nyílt ipari szabványok mellett, amivel szeretnék a zárt rendszereket háttérbe szorítani. Ennek megfelelően a fentebb említett technológiák minden grafikus processzoron elérhetőek lesznek.

A Pixelux Entertainment DMM (Digital Molecular Matter) motorja az anyagok fizikáját próbálja a valóságnak megfelelően szimulálni. Segítségével az egyes felületek különböző paraméterekkel ruházhatók fel, melyek eltérően fognak viselkedni egyazon virtuális hatás alatt. Ezzel a technológiával megoldható, hogy az objektumok ütközése mindig eltérő hatást fejtsen ki, sőt a teljes szimulációnak hála a felületek a legtöbbször másképp törnek szét vagy roncsolódnak. A rendszer OpenCL-en és DirectCompute-on keresztül is elérhető lesz a fejlesztőknek, így a grafikus processzor számítási teljesítménye is kihasználható. A DMM motort használja a konzolokra már megjelent Star Wars: The Force Unleashed játékprogram a Havok fizikai rendszerrel kiegészítve. A szoftvert a LucasArts idén PC-re is kiadja.

Az AMD a nyílt forráskódú Bullet Physics rendszert fejlesztő társaságot is biztosította támogatásáról. A motor természetesen OpenCL-re és DirectCompute-ra is elérhető, ráadásul a fejlesztők teljesen ingyen vehetik igénybe szolgáltatásait. Az általános fizikai számításokért felelős rendszer már letette névjegyét a Midnight Club: Los Angeles és a Grand Theft Auto 4 nevű játékban, sőt a Rockstar mellett a Disney és a Sony Computer Entertainment is a licencelők között van.

A Pixelux Entertainment tervei szerint a DMM-et hamarosan beleintegrálják a Bullet Physics motorba, így több lehetőségük lesz a fejlesztőknek az rendszerek kihasználására.

Az AMD természetesen az Intel tulajdonában álló Havok támogatását is megtartja, hiszen a motor használható OpenCL-en keresztül. Ugyan nem teljesen gyártófüggetlen megoldásról van szó, de legalább a fejlesztőket nem korlátozza egyetlen cég termékére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés