Hirdetés

Játékdömpinggel készül az ünnepekre az AMD

Az AMD idén nem viccel legalábbis, ami a Radeonokat illeti. A GCN architektúra radikálisan új dizájnja mellett a vállalat belehúzott a Gaming Evolved partnerprogram erősítésébe is. Utóbbi már több éve létezik, és a célja, hogy a fejlesztőket segítse a PC-s játékok elkészítésében. Ez elsősorban technikai segítséget jelent, hiszen az AMD a grafikai oldallal foglalkozik. Az új vezetőség azonban a korábbinál jóval több erőforrást szentel a szoftverfejlesztések támogatására, így ez az oka annak, hogy idén a Gaming Evolved partnerprogramon belül készül a legtöbb komolyabb PC-s cím.

A Gaming Evolved égisze alatt eddig már megjelent a DiRT: Showdown, a Nexuiz, a Sniper Elite V2, a FireFall, a Sleeping Dogs és a Dishonored, de a sor még nem teljes, így holnap megérkezik a Medal of Honor Warfighter, ami a Far Cry 3 és a Hitman Absolution című játékok mellett az ünnepi felhozatal részét képzi. Az AMD még elárulta, hogy a Gaming Evolved előretörése jövőre sem áll le, ám az előadáson csak a Bioshock Infinite és a Tomb Raider című játékokról rántották le a leplet.

AMD Gaming Evolved
AMD Gaming Evolved [+]

Felmerülhet a kérdés, hogy az AMD miért tartott egy röpke eligazítást erről. Nos elsősorban azért, mert a Sleeping Dogs, a Medal of Honor Warfighter, a Far Cry 3 és a Hitman Absolution című játékokkal tervei vannak a cégnek. Ha már ennyit invesztáltak a Gaming Evolved partnerprogramba, akkor azt az ünnepi szezon során ki is szeretnék használni, így az AMD Radeon HD 7900 sorozatba tartozó termékekhez ingyen jár a Sleeping Dogs, a Far Cry 3 és a Hitman Absolution, míg a Medal of Honor Warfighter megvásárlása esetén a vállalat 20%-os kedvezményt biztosít. Két-két darab Radeon HD 7800 szériás vagy Radeon HD 7770 GHz Edition VGA vásárlása esetén ugyanez a konstrukció áll rendelkezésre ám a Sleeping Dogs című játék nélkül, míg egy-egy Radeon HD 7800 szériás vagy Radeon HD 7770 GHz Edition VGA mellett egy Far Cry 3 ütheti a felhasználó markát a 20%-os kedvezménnyel megvásárolható Medal of Honor Warfighter mellett. Ez természetesen nagyon jól hangzik, de az akció sajnos hazánkban nem biztos, hogy elérhető lesz, mindenesetre a nyugatabbra élő olvasóinknak megemlítjük, hogy az akcióval kapcsolatos részleteket az alábbi két oldalon lehet megtudni (Never Settle Offer és Never Settle CrossFire).

Nem csak játékok jönnek azonban az ünnepi szezonra, így a hazai Radeon tulajok is örülhetnek. Érkezik ugyanis a Never Settle kódnevű Catalyst meghajtó, mely az elkövetkező hetekben esedékes hivatalos megjelenésének idején a 12.11-es jelzést fogja viselni, és értékes gyorsulással kecsegtet a GCN architektúrára épülő Radeon VGA-t birtokló felhasználóknak, illetve a potenciális vásárlóknak. Az új driver annak az átszervezésnek a gyümölcse, melyet az AMD még az év közepén jelentett be. A havi szintű frissítés ugyan megszűnt, de a két fejlesztőcsapat összevonásával a cég jobban tudja koncentrálni erőforrásait. A vállalat elsősorban általános optimalizálásokat hajtott végre, aminek valamekkora hatása majdnem minden játékban lesz. Ez persze nem mindig lesz jelentős változás, de az AMD elmondta, hogy a legkedveltebb címekben 5-10% közötti gyorsulásra lehet számítani, míg a Frostbite 2 motort használó játékokban akár 15-20% közötti tempóelőny is mérhető a 12.8-as WHQL driverhez viszonyítva.

Az AMD biztosította számunkra a Never Settle kódnevű Catalyst bétaverzióját, melyet sajnos nem tehetünk közkincsé, de a cég állításait azért futólag leteszteltük. Ehhez a hagyományos tesztrendszerűnknél gyengébb masinát használtunk, mivel szűkös volt az erre fordítható időkeretünk, de ez talán nem jelent gondot, hiszen csak a változásokra voltunk kíváncsiak, amit az Intel Core 2 Quad Q9550 és az AMD Radeon HD 7850 párosának is ki kell mutatnia. Az AMD által favorizált DiRT: Showdown, Sniper Elite V2 és Sleeping Dogs című játékokban 4-5%-os gyorsulást mértünk, ami enyhén elmarad attól, amit az AMD prognosztizált a hivatalos sajtóanyagban, de ez a különbség az eltérő konfigurációtól és grafikai beállításoktól is eredhet, mindenesetre némi gyorsulás tényleg tetten érhető. A Civilization 5 és a Battlefield 3 esetében mért tempónövekedés 10-15% közötti, amit a vállalat mérései nagyjából megerősítenek. Ezek alapján hajlandóak voltunk elhinni, hogy a sebességnövekedésről beszámoló hivatalos értékek helytállóak, így azokat az alábbi két kép formájában közzé is tesszük, de a további vizsgálatainkat olyan játékokra korlátoztuk, amelyekről az AMD nem közölt adatokat, ugyanakkor ebből a szempontból nem korlátozták szabadságunkat, vagyis bármilyen programmal kapcsolatos tapasztalatunkról beszámolhatunk.


[+]

A referenciaméréseinket mi is a 12.8-as WHQL driverrel végeztük. Az Oil Rush esetében nem volt szerencsénk, hiszen a játék futtatásának sebessége túlságosan nem változott. Egy-két jelenetnél az új meghajtóval elcsíptük a 70 képkocka/másodperces sebességet, amit a 12.8-as Catalyst mellett nem sikerült abszolválni, de ez nem volt tényleges hatással az átlagos tempóra. A Crysis 2 esetében már kedvezőbb volt a helyzet, hiszen sikerült kimérnünk úgy 5-6%-os gyorsulást, ami gyökeresen nem változtatja meg a játékélményt, de mindenképpen előrelépés. A Call of Juarez című játékkal eléggé visszautaztunk az időbe, de a DirectX 10-es kiegészítőt telepítettük, így használtuk a négyszeres szuper mintavételt alkalmazó élsimítást, ami mellett még mindig szépen terheli a program a VGA-kat. Az új driver bevetésével 3%-os gyorsulást értünk el az átlag sebesség tekintetében. Végül megnéztük az Arma 2 című játékot, mely program esetében szintén kimértünk egy 6%-os tempóelőnyt.

Never Settle kódnevű 12.11-es Catalyst
Never Settle kódnevű 12.11-es Catalyst [+]

Az új driver teljesítményével kapcsolatban eleinte szkeptikusak voltunk, hiszen háromnegyed évvel az új generációs Radeon VGA-k piacra dobása után nehezen hittük el, hogy általánosan is van még bennük kiaknázható tartalék. Mindenesetre az efféle pozitív csalódásokat szeretjük, hiszen a felhasználó profitál belőle.

Arról sajnos nincs információnk, hogy a 12.11-es Catalyst pontosan mikor ölt végleges formát. A verziószámból kiindulva valamikor novemberben, ám valószínű, hogy az AMD a Windows 8 megjelenésével párhuzamosan bedob a mélyvízbe egy béta állapotú meghajtót, melyre a vállalakozó kedvű felhasználók válthatnak, amíg a WHQL verzió meg nem jelenik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés