Hirdetés

Rástartoltak az új EPYC-re a komponensgyártók

A cégeket a PCI Express 4.0 vonzza, amivel bizonyos hardverek új sebességszintre kapcsolhatnak.

Az AMD az előző héten jelentette be az új, második generációs, EPYC 7002 sorozatú szerverprocesszorait, amelyek több szempontból is nagyon sokat kínálnak a piac számára, de a szegmensen belül ténykedő cégeket leginkább a PCI Express 4.0 fogta meg, amelyre folyamatosan érkeznek a különböző komponensek. Ez igazából nem csoda, ugyanis ez az a pont, ahol sok területen eléggé limitbe futottak az egyes hardverek, gondolva itt az adattárolókra, illetve a gyorsítókra. A PCI Express 3.0 ugyan ellátta a feladatát, de több éve kiadott szabványról beszélünk, amely helyenként még eléggé gyors, viszont a szerverpiac pont olyan terület, ahol már problémákba ütközik.

A PCI Express 4.0 leginkább a szerverekbe szánt SSD-k tekintetében sláger, ami szintén nem meglepő, hiszen a mai NAND flashmemóriák adatátviteli teljesítményét erősen a hosttal való összeköttetés sebessége limitálja. Annak érdekében, hogy ez a jövőben kevésbé legyen problémás a Samsung bejelentette, hogy a PM1733-as nagyvállalati SSD-ik kompatibilisek a 4.0-s PCI Express interfésszel, így EPYC 7002 sorozatú CPU-k társaságában elérhetik a 8 GB/s-os adatátviteli tempót, méghozzá másfél millió IOPS mellett.

Samsung PM1733 Samsung PM1733
Samsung PM1733 [+]

A PM1733-as sorozatban a Samsung saját fejlesztésű vezérlőt használ, ötödik generációs, 512 gigabites TLC-s V-NAND társaságában, és HHHL formátumban maximum 15,36, míg U.2 esetén 30,72 TB-os kapacitást kínál.

Toshiba CM6
Toshiba CM6 [+]

A Toshiba is a PCI Express 4.0-t célozza a CM6-os nagyvállalati, NMVe 1.4-es specifikációknak megfelelő SSD-ivel, amelyek U.2 formátumban lesznek elérhetők 800 GB-tól 30,72 TB-ig bezárólag. A vállalat állítása szerint az AMD EPYC 7002-es CPU-ival 6,4 GB/s lehet az adatátviteli sebesség.

Xilinx Alveo U50
Xilinx Alveo U50 [+]

A Xilinx nem SSD-vel, hanem egy FPGA-val száll be a mérkőzésbe, és bizony ezeknél a gyorsítóknál is hasznos lehet a nagyobb adatátviteli teljesítmény. A PCI Express 4.0-t is támogató Alveo U50-ben, ugyan még nem egy Versal dizájnt köszönthetünk, hanem a már ismert UltraScale+ architektúra dolgozik benne. A vállalat ezt a fejlesztést leginkább a gépi tanulás dedukció szakaszára fejlesztette, továbbá az NVIDIA Tesla T4 ellen mérkőzik majd meg, és állítólag hasonló is lesz az ára. Ha a gyorsabb verzió kellene, akkor már elérhető az Alveo U280, amely szintén támogatja a PCI Express 4.0-t.

A Samsung és a Hynix egyébként a memóriák tekintetében is felkészül az új EPYC-re, amelynek a memóriavezérlője már 3200 MHz-es effektív órajelet is kezel. Az említett cégek akár 256 GB-os modulokkal is tudnak szolgálni az AMD friss fejlesztései mellé, így foglalatonként 4 TB-nyi rendszermemória építhető ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés