Hirdetés

Az IO képességekre gyúrt rá az IBM új processzora

A P9 AIO különlegessége az OMI lesz, amivel egészen tág határok között lehet megválasztani a rendszermemóriát.

Az IBM az idei Hot Chips alkalmával még mindig a Power9 architektúrára koncentrált, így bemutatták a P9 AIO (Advanced IO) variánsát, amely kiegészíti a korábban megjelent P9 SO és P9 SU fejlesztéseket. A GlobalFoundries 14 nm-es LPP node-ján készülő lapka 728 mm²-es kiterjedésű, 8 milliárd tranzisztorból áll, és 24 processzormagot rejt, amin magonként négy szál futhat, mindezt pedig kiegészíti a 120 MB-os L3 eDRAM cache, valamint a maximum 48 darab PCI Express 4.0-s sáv.

Maguk a processzormagok nem változtak lényegesen a többi P9 verzióhoz képest, minimális optimalizálásban részesültek csak, így a fő különbséget az AIO (Advanced IO) variáns tekintetében az új memóriaalrendszer jelenti, amin tulajdonképpen három újítást kell érteni. Az egyik az új generációs NVLINK támogatása, a másik az OpenCAPI 4.0 elérhetősége, míg a harmadik – amely messze a legfontosabb – az OMI (Open Memory Interface) bevezetése.

Az OpenCAPI 4.0 esetében az IBM megjegyezte, hogy szerintük jobb a CXL-nél, és nem elhanyagolható módon már elérhető, vagyis nem kell várni rá, az új NVLinket pedig még nem nagyon tudták megmutatni, mert az NVIDIA nem jelentette be a friss fejlesztését rá, de ez úgyis jön, tehát ráérnek majd akkor foglalkozni vele.


[+]

Ami viszont igazán szót érdemel, az az OMI. Ez egy olyan soros interfész, amely lehetővé teszi az eltérő memóriamegoldások támogatását, a lapka memóriavezérlőjének fejlesztése nélkül. Ilyen formában az IBM P9 AIO lapkához olyan OMI DDIM memóriák is érkezhetnek, amelyeken DDR4, DDR5, vagy akár GDDR6 lapkák is lehetnek, de opció a többszintű memória is, tehát nagyon rugalmas a rendszer. Mindezért nagyjából 5-10 ns-os extra késleltetéssel fizet, viszont a memória-sávszélesség oldalán lényeges előnyöket tud felmutatni. Még HBM memória is alkalmazható az OMI DIMM-en, és ezzel 1 TB/s fölé is lehet jutni. Ilyen formában a rendszermemória kapacitása és teljesítménye igen széles tartományon belül skálázható.

A Microchip kínál már vezérlőt a DDR4 memóriákhoz, amelyre be is mutatták már korábban az OMI DDIM megoldásukat. Az IBM ezt mindenképpen ki akarta próbálni még a Power10 érkezés előtt, de utóbbi is készül, várhatóan 2021-ben fog megjelenni.

Ma azonban a P9 AIO (Advanced IO) a sztár, amely tényleg egy elég komoly szörnyeteg lett, ha az IO képességeket tekintjük. Ráadásul az alapértelmezett kétfoglalatos konfiguráció, akár 16 foglalatig is skálázható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés