Hirdetés

Fény derült a közelgő AMD Bulldozer és Llano processzorok teljesítményére

Új nap, új hírek a már célegyenesben lévő AMD FX és AMD A szériás processzorokról. Az talán már nem újdonság, hogy az AMD FX elsősorban a felsőházat veszi célba, de a nyolcmagos csúcsmodellek mellett ebből is lesznek olcsóbb hat- és négymagos verziók is. Az "A" szériás APU-k a
középkategóriába vannak pozícionálva.


(forrás: DonanimHaber)

Ez utóbb említett egységek elsősorban azoknak lehet majd jó választás, akiknek kielégítő lehet a processzorban található 160, 320 vagy 400 shader ereje, azaz nem terveznek plusz dedikált VGA vásárlást. Persze itt lehetőség nyílik majd arra, hogy akár egy HD 6670-nel hibrid CrossFire módban tovább növeljük a GPU számítási teljesítményét, ha szükséges. Az "E" szériát, pontosabban az arra épülő Brazos platformot már nem kell bemutatni, ugyanis ez már az év eleje óta elérhető, mind asztali, mind pedig mobil kiadásban is.


(forrás: DonanimHaber)

Ahogy a fenti táblázat is mutatja, az "E" széria egy új taggal fog bővülni, amely gyakorlatilag a Llano lapka egy valamelyest butított változata lesz. Az "A" széria kettő és négymagos modelleket fog tartalmazni, valamint míg az utóbbinál az A8 400, addig az A6 "csak" 320 shadert fog tartalmazni, pontosabban inkább engedélyezni.


[+]

Az FX esetében a már említett módon kisebb, hat és négymagos variánsok is szerepet fognak kapni. Míg a hatmagos szinte biztosan letiltással készül, addig a négymagosnál még van esély a natív kialakításra is. A most kiszivárgott mérések egy nyolcmagos Bulldozer AMD FX-ről, valamint két négymagos (A8 és A6) és egy kétmagos (A4) Llano-ról szólnak. Sem az órajelről, sem pedig a pontos modellszámról nem tudható semmi konkrétum. A futtatott programok a már jól ismert 3DMark és PCMark Vantage tesztek voltak, melyek által mutatott eredmények relevanciájával kapcsolatban általában megoszlanak a vélemények. A teszthez a HD 6670-et használta az AMD, ami kicsit furcsa, mert feltehetőleg csak kevesen fognak ilyen grafikus kártyát választani nyolcmagos processzoruk mellé.


(forrás: DonanimHaber)

PCMark alatt, ha csak kevéssel is, de gyorsabb volt a nyolcmagos FX, mint az i7-2600K, azonban fontos megjegyezni, hogy a PCMark elég gyengén skálázódik a magok számának emelkedésével. Ezt jól szemlélteti a Tom's Hardware nevű oldal mérése is, ahol a Sandy Bridge alapú i7-2600K több pontot kapott, mint a  jelenlegi leggyorsabb hatmagos Gulftown, az i7-990X. Nem meglepetés, hogy az "A" szériás megoldások CPU-ban gyengébbek mint a Sandy Bridge, hisz ezen a téren csak egy kissé továbbcsiszolt Athlon II-ről beszélhetünk. Az "A" széria igazi ereje a GPU-ban fog rejleni, valamint a számítási teljesítményben ezt is kamatoztatni képes alkalmazásokban.


(forrás: Tom's Hardware)

Az eredményekből nem célszerű még túl komoly következtetéseket levonni, mert egyrészt a 3D és PCMark is csak egy (fél)szintetikus benchmark, másrészt a teszt pontos részleteit is sűrű homály fedi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés