Hirdetés

Hivatalosan csak a Socket AM3+ támogatja az AMD új CPU-it

Ma már nem titok, hogy röviddel a Computex után érkezik az AMD új generációs processzorcsaládja, mely a Bulldozer architektúrára épül. Az sem kétséges, hogy egy új foglalat is be lesz vezetve Socket AM3+ néven. Ennek megfelelően világosnak tűnt, hogy az érkező CPU-khoz új alaplapot kell venni, ám az Asus rácáfolt a spekulációkra, és az elmúlt héten bejelentették, hogy fél tucat alaplapjuk már támogatja a bulldozeres termékeket. A helyzet tehát érdekesen alakul, sőt a felhasználók több gyártót ostromolnak a támogatással kapcsolatban.

Az AMD megelégelte a találgatásokat, és egy hivatalos közleményt adtak ki, mely lényegében kimondja, hogy az új generációs processzorok hivatalosan csak a Socket AM3+ foglalattal szerelt alaplapokban működnek. A hangsúly a hivatalos szón van, ugyanis nem a foglalaton múlik a korábbi termékek támogatása. A kiszivárgott információk szerint a Socket AM3+ csak azért lett bevezetve, hogy a későbbi generációban érkező CPU-k esetében nagyobb legyen a mozgástér. A Bulldozerre építő processzorok – a hőmérséklet érzékelésének problémáját leszámítva – jól működnek a Socket AM3-as foglalattal is, de a Phenom II-höz kialakított VRM specifikációk mellett már számos stabilitásprobléma észlelhető az energiagazdálkodási funkciók kapcsán. Lényegében az AMD a specifikációk megváltozásával egyetemben a tokozást is lecserélte, hogy később erre ne legyen szükség. Ez alapvetően jó döntés lehet, mivel a tápellátás továbbfejlesztése miatt úgyis új alaplap kell.

AMD Socket AM3+
AMD Socket AM3+

A dolog másik oldala a nem hivatalos támogatás. Az alaplapgyártók természetesen dönthetnek úgy, hogy elkészítik a BIOS-t az új processzorokhoz, ha úgy gondolják, hogy az adott termék VRM specifikációja megfelelő ehhez. Az AMD ezt a megoldást nem akadályozza meg, de nem tekintik hivatalos támogatásnak, vagyis semmilyen felelősséget nem vállalnak az esetlegesen felmerülő problémákért. Ettől függetlenül az alaplap gyártójának kötelező reagálni a felmerülő gondokra, mivel elérhetővé tették a támogatást, amiért felelősséget kell vállalniuk.

Összegezve tehát az AMD a Socket AM3+ foglalatba szánja az új generációs CPU-it, de nem akadályozza meg a gyártókat a régebbi termékek támogatása felől, ugyanakkor hibás működés esetében a felelősség őket terheli.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés