Hirdetés

Az AMD bemutatta a Godavari APU-t

Az AMD a mai napon bejelentette a Godavari kódnevű APU-t, amely gyakorlatilag a Kaveri APU csak új steppinggel. Ettől leginkább jobb energiahatékonyság várható, így a funkcionális tekintetben a Godavari megegyezik a Kaveri APU-val, így a korábbi elemzésünk ugyanúgy igaz rá.

A Godavari kódnevű APU egyelőre egy A10-7870K-s termék formájában lesz elérhető a dobozos termékek piacán, és természetesen Socket FM2+ tokozást használ, így a korábban megjelent alaplapok jók hozzá. Az OEM termékskála viszont teljesen megújul, így ott a Kaveri eltűnik, és a Godavari veszi át a helyét. Persze nem mondanánk, hogy ez olyan lényeges, de nyilván a jobb energiahatékonyság számít az OEM partnerek számára.

Az új termék paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Godavari – A szériás generáció
Típus Órajel / Turbó órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
Radeon magok száma IGP alap és turbó órajel Fogyasztás (TDP)
A10-7870K (4 mag) 3,9/4,1 GHz 2 x 2 MB 2133 MHz
512 (R7)
866 MHz 95 W

Az új modell esetében alapértelmezett 95 wattos TDP-limit, továbbá a szorzó szabadon állítható a tuning érdekében. Az órajelek egyébként nem véletlenül alakultak így, ugyanis az AMD ezúttal el szerette volna érni az 1 TFLOPS-os kombinált számítási teljesítményt, amely lényegében sikerült.

A Godavari esetében az AMD beszélt a szoftveres fejlesztésekről, így az APU támogatja a HSA 1.0-s platformot, az OpenCL 2.0-t, a C++ AMP-t, illetve a DirectX 12, a Vulkan és a Mantle API-t. Szintén megoldott a DirectX 12 Multiadapter funkciójával elérhető heterogén multiadapter kezelése, amire külön figyelt az AMD, így jelentősen növelték a beépített IGP órajelét, hogy az több sebességet adjon hozzá a mellé párosított tetszőleges dedikált grafikus vezérlőhöz. Azokban a játékokban, amelyek ezt a képességet kihasználják az IGP ereje lényeges lesz, hiszen így futhatnak a programok a leggyorsabban. Persze az IGP önmagában is használható játékra.

Összejátszik az IGP a dedikált GPU-val DirectX 12 és Mantle API alatt
Összejátszik az IGP a dedikált GPU-val DirectX 12 és Mantle API alatt [+]

Azt fontos megjegyezni, hogy a fentiek tökéletesen igazak a Kaveri APU-ra is, tehát ezek alapvetően szoftveres frissítések, vagy legrosszabb esetben egy új BIOS szükséges a kihasználásukhoz. Utóbbi egyébként A10-7870K APU-hoz eleve kell, tehát a meglévő alaplapokban csak friss BIOS-szal működik a termék, de ez megszokottnak számít. Az A10-7870K-ért 137 dollárt kell fizetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés