Hirdetés

Bányászoknak való meghajtót adott ki az AMD

A Radeon Software Blockchain Compute kiadás kifezetten azoknak szól, akik kriptovalutát bányásznak a kevés memóriával rendelkező Radeonokon.

Az AMD elérhetővé tett egy speciális meghajtót, kifejezetten a kriptovalutát bányászó felhasználók számára. Ez a csomag egy régebb óta ismert problémára reagál, ugyanis az utóbbi időben előkerült az a tényező, hogy az Ethereum blokklánc esetében a nehézséget definiáló paraméter drasztikusan befolyásolja a teljesítményt. Ez tulajdonképpen szimulálható, és egy bizonyos úgynevezett DAG szint fölött a Radeonok teljesítménye jelentősen esett. Elsődlegesen a kevesebb, 4 GB memóriával rendelkező modellek az érintettek, de nyilván később ugyanígy beleesnének ebbe a gondba a 8 GB-os VGA-k is, csak ehhez még nagyobb DAG szint kellene.

Az új, béta verziójú Blockchain Compute csomag ezt a problémát kezeli, így a nagyobb DAG szint ugyan ronthat a teljesítményen, de nem drámai mértékben, vagyis egy bányászatra használt hardver hirtelen nem fog fele olyan hatékonyan dolgozni. Az eddigi mérések alapján az AMD is nagyjából csak annyi teljesítményt veszít a DAG szint emelésével, amennyit az NVIDIA hardverei, tehát a hasonló meghajtó oldali optimalizálás a Radeonokon is működik.

A Blockchain Compute driverrel a bányászatot kedvelő közösség dolga általánosan egyszerűbb lesz, mivel így a bányászatra használt programokat is lehet specifikusan egy meghajtóra optimalizálni. Az efféle finomhangolás amúgy is kifejezetten jellemző volt ezen a piacon, csak eddig a programozók egy olyan általános meghajtót céloztak, amely aránylag jól működött bányászat mellett. Így viszont a megfelelő finomhangolás lehet, hogy nem jutott el mindenhova, és erre próbál meg a Blockchain Compute csomag reagálni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket a meghajtókat nem szórakozásra szánják, tehát az átlagfelhasználók és a játékosok számára nagyon nem ajánlja a cég a telepítést.

A Crimson Edition ReLive családba sorolt Blockchain Compute drivercsomag a Windows 10 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 7000, 8000 (OEM), valamint az R7 és R9 200, 300, Fury, RX 400, 500, Vega, illetve Pro Duo és WX szériás grafikus kártyákhoz telepíthető. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Emellett bizonyos újabb hardverek vagy konfigurációk esetében csak 64 bites operációs rendszerre érhető el a támogatás.

A Radeon Software Crimson Edition Blockchain Compute szoftvercsomag béta verziója az alábbi oldalon érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés