Hirdetés

PH! exkluzív: Sowah Dealer Nap 2005

A Sowah Hungary Kft. és az Asus az elmúlt hétvégén rendezte meg szokásos partnertalálkozóját, mely ezúttal a tajvani gyártó notebookjaira és kéziszámítógépeire fókuszált. A két vállalat több mint hatvan résztvevőt invitált Hévízre, ahol bőkezű vendéglátásban részesültek a legsikeresebb hazai viszonteladók. Az Asus nevében Jeremin Hsieh, a kelet-európai notebook üzletág vezetője köszöntötte a jelenlevőket, majd Patonai Szabolcs, a vállalat magyarországi képviselője tartott előadást az Asus világpiaci helyzetéről, illetve a rendezvény középpontjában álló mobil készülékekről.

Az Asus egyenletes jó üzleti teljesítménye közismert, a Business Week InfoTech 100-as listáján hét éve folyamatosan ott találjuk, árbevételét pedig még a szektor látványos megtorpanásának idején, 2000-2002 között is növelni tudta, azóta pedig bőven meg is duplázta azt: a 2002-es 3,3 milliárd dollár után árbevétele 2004-ben meghaladta a 7,7 milliárd dollárt.

A vállalat eddigi bázisterületének számító alaplapgyártást 2004-ben már felülmúlta a notebook üzletág, ahol az alaplapokhoz hasonló piaci dominancia elérése a nem titkolt távlati cél. Az Asus a videokártyák területén is az élen jár, 2004-ben sikerült az első számú gyártóvá előlépnie. Ma már az optikai meghajtók, az otthoni-kisirodai felhasználásra szánt szélessávú hálózati eszközök piacán is a legnagyobbak között kell számontartani a vállalatot.

Az utóbbi időben számos piackutató jelezte, hogy PC-eladásokban megfigyelt trend, a noteszgépek részarányának növekedése tovább folytatódik, s már jövőre elérheti a 60 százalékot. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az Asus portfóliójában is mind nagyobb súlyt kap a noteszgépek gyártása – a jövőben tovább fokozódó versenyben megalapozottan startolnak a tajvaniak, globálisan jelenleg a negyedik számú gyártó az Asus, saját márkanéven forgalmazott notebookjai alapján pedig a tizedik.

A vásárlók megnyerése érdekében már rég nem elég a többféle feladatkört lefedő, széles termékválaszték – ahogyan a notebookok kitörnek az üzleti-műszaki felhasználási területről, és az egyéni felhasználók széles köre számára válnak elérhető eszközökké, úgy korábban másodlagosnak tartott szempontok is fokozottabban érvényesülnek. A piaci igényeknek megfelelően a gyártó újfajta modellszámozási stratégájával igyekszik pontosabban pozícionálni az egyes termékvonalakat, a hardvert különféle szolgáltatásokkal egészíti ki, s nem elhanyagolható az esztétikumot és ergonómiát felértékelő új formatervezési koncepció sem. Elég, ha a W1G, a W3V vagy a V6V szériára gondolunk, a frissen verbuvált, nemzetközi dizájncsapat a korábbi Asus-modellekhez képest többször meglepően újszerű, szemrevaló noteszgépeket tett le az asztalra – a szakma pedig Red Dot, Good Design és iF Design díjakkal jutalmazta őket, hogy csak a legrangosabbakat említsük.


V6V - az új Centrino-generáció egyik első képviselője

A laposabb noteszgépek megjelenésében persze kulcsmomentum volt az Intel Pentium M, Celeron M mobil processzorainak, még inkább a Centrino platformnak az alkalmazása, és hasonló előrelépést jelenhet majd a DTR (desktop replacement, asztali rendszereket helyettesítő) gépek felől a könnyebb noteszek felé az AMD energiatakarékos Turion 64 processzorainak megjelenése. Az egyedi, hőmérsékletfüggő hűtési rendszer mellett az Asus szoftveres úton is segít a csöndes-energiatakarékos működés, vagyis a hosszabb akkumulátoros üzemidő, illetve a teljesítmény közötti kompromisszum megtalálásában: a Power4 Gear+ a két véglet között nyolcféle profil beállítását teszi lehetővé.


Forrás: Asus

Az Asus notebookválasztékának gerincét jelenleg a centrinós gépek alkotják, melyek mezőnyét a Sonoma kódnevű platformmal piacra dobott modellek rendezték-rendezik át némiképp. Az M5A, M6A, W3V, M6V és V6V mellé hamarosan felsorakozik az NVIDIA grafikus vezérlővel ellátott A6Vc, valamint két erősebb GPU-val ellátott variáns, a V6Va és az A6Va, amelyekben már az ATI Mobility Radeon X700-at találjuk. Ugyanezzel a grafikus processzorral kerül piacra a W2V, amely tévétunert és fejlett hangrendszert tartalmaz, igazi újdonsága azonban a 17 colos széles kijelző. A nagy képfelület ellenére ez a notebook is befér 3,4 kilogramm alá.


W2V - szórakoztatóközpont 17 hüvelykes széles kijelzővel

A hardver magában persze nem minden, a vásárlókat értéknövelő szolgáltatásokkal kell ellátni minden, magát kicsit is komolyan vevő gyártónak. Ezek közé tartozik alapszinten a meghajtóprogramok online frissítésének lehetősége, a megfelelő garanciális feltételek és szervizháttér biztosítása. Ezeket a feladatokat részben a gyártónak kell teljesítenie, de részben közvetlen partnereit, a disztribútorokat, valamint a vásárlókkal kapcsolatban álló kiskereskedőket kell bevonnia a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében.


M6V - a népszerű M6Ne sorozat utódja

A gyártó a noteszgépeire két év jótállást biztosít, melynek időtartama három évre növelhető, egyes modelljeire pedig Zero Bright Dot (ZBD) garanciát is nyújt, ami azt jelenti, hogy az adott noteszgépek LCD paneljai mentesek az állandóan világító képpontoktól, vagy ha mégsem, meghatározott határidőn belül ingyen kicseréltethető a kijelző.


W3V - elegáns gép 14 colos széles kijelzővel

A szervizelés tekintetében az Asus magyar képviselete előtt is a német példa lebeg, a cég ottani leányának ugyanis erre az évre sikerült elérnie a szolgáltatás minőségének olyan mértékű javulását, hogy mind a vásárlói elégedettséget, mind különféle objektív szempontokat tekintve a legtöbb területen az Asus lett a befutó – lehagyva olyan klasszikusokat is, mint például az évek óta vezető IBM.


A6K/A6U - AMD-alapokra helyezett mobilitás

A Sowah részéről Gyárfás Róbert elmondta, hogy a viszonteladók számára hamarosan elérhetővé válik egy új internetes áruház, amelyben valós időben foglalhatók árucikkek a vállalat teljes kínálatából, amelyekről a rendszer műszaki specifikációkkal is szolgál. Már a hónap elejétől mellékelik az Asus PDA-khoz a Magyarország útInfo nevű szoftver medium verzióját, amely a magyar úthálózat mellett 24 település utcaszintű térképét is tartalmazza. Az útvonaltervezésre, navigációra használható program kedvező konstrukcióban fejleszthető a teljes változatra, amely az összes magyarországi település utcaszintű térképét tartalmazza. Az Asus PDA-k teljes GPS kitekben is megvásárolhatók, amely a kéziszámítógépen kívül magyar nyelvű szoftvert, térképet, GPS-vevőt, memóriakártyát és autós tartót is tartalmaz.

A nagykereskedő az Asus notebook-eladásokban idén a harmadik helyet célozta meg, s ebben tervei szerint több belépőszintű modell igen kedvező árképzése is segíteni fogja. A Sowah kiskereskedelmi partnerei teljesítményét is díjazta, az Asus noteszgépek értékesítésében elért eredményei alapján a Notebook.hu, a Notebook World Kft. és a Macropolis Notebook Computer Kft. részesült elismerésben.

Az előadásokat követően a Sowah további tartalmas programokkal járt a vendégek kedvében. A kvízjáték során várakozáson felül gyümölcsözőnek bizonyulhatott az Asus mobil eszközeinek beható ismerete, de persze nem maradt el a lazítás sem, volt parti, lehetett quadozni, és néhány lépést kellett csak megtenni a wellnessközpontig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés