Hirdetés

Állítólag két Xboxszal is készül a Microsoft az új generációra

A Thurrott információi szerint az egyik gép a megszokott irányvonalat követi, míg a másik kipróbál egy új terepet.

Nagyjából egy hónapja írtunk arról, hogy a Microsoft fejlesztései szempontjából jellemzően jól értesült Thurrott információkat szerzett az új Xboxról. Az említett média most arról értesült, hogy a Scarlett termékcsaládba mi várható.

Egyrészt lesz egy normál Xbox, ami a megszokott vonalat követi, vagyis a felhasználó lokálisan szerez egy erős hardvert, amire aztán évekig építhet. Másrészt jön egy kisebb verzió is, ami igazából csak egy kliens lenne, vagyis lokális formában nem képes futtatni a játékokat, viszont a Scarlett Cloud rendszeren keresztül már igen, vagyis a felhőből történne a felhasználók kiszolgálása. A Microsoft állítólag arra is megoldást talált, hogy miképpen lehet a késleltetést ideális szintre csökkenteni.

A következő generációs Xbox termékcsalád a fentiek alapján lefedi a lehetséges eshetőségeket. A Microsoft valószínűleg már lépdelne a felhő felé, de úgy gondolhatták, hogy még nem érett meg erre a piac, így a biztonságos utat választották. Ha valakinek jó a felhős játék, akkor választhatja a kisebb gépet, míg helyi programfuttatás híveinek ott a drágább, komoly teljesítménnyel rendelkező szerkezet. Ezzel a redmondi óriáscég nem igazán kockáztat, inkább lefedik mindkét irányt, aztán valamelyik csak bejön.

A programfejlesztés szempontjából a felhős modell nem sok hátránnyal jár. Olyan céget kell keresni beszállítónak, amely rendelkezik szerverpiaci tapasztalattal, így gyakorlatilag tervezhető akár egy olyan lapka, ami mehet a nagyobb konzolba, illetve ennek egy erősebb változata a szerverekbe, a költséghatékonyság érdekében a beépített GPU teljes virtualizálásával. A kisebb konzolhoz nem kell komoly megoldás, ott leginkább a multimédiás képességeket kell kihegyezni, de ezek a részegységek átmenthetők a nagyobbik lapkából. Végeredményben tehát alig jelenthet többletmunkát a felhős modell bevezetése. Sőt, akár a nagyobbik gép is kiszolgálható ilyen formában, elvégre az is működhet szimpla kliensként. Hosszabb távon egyébként a Microsoftnak az lehet a célja, hogy a felhővel kiváltsa az otthoni rendszereket, így gyakorlatilag akármilyen helyi kliensen működhessen az állítólagos Scarlett Cloud, amiért persze majd licencet fizet a megrendelő, illetve a játékosok ezen belül vásárolják meg a tartalmakat.

Előzmények

Hirdetés