Hirdetés

ALi baba - ALi Aladdin-P4

Ne feledjük, jelenleg három cégnek van licence az Intel P4-es AGTL+ rendszerbuszához (tehát ők hárman gyárthatnak P4-es chipseteket legálisan)! Ők a SiS, az ALi és az ATi. Hármuk közül a SiS már kijátszotta a kártyáit, a SiS 645-öst ismerjük. Az ATi-ról kevés hír terjeng, hivatalos bejelentés pedig nem is volt, így be kell érnünk annyival, hogy az ATi olyasmit tervez a P4-hez, mint amit az nVidia az Athlonokhoz (aka nForce), tehát egy ütős DDR chipsetre számíthatunk, integrált ATi videokártyával, amely feltehetően az RV200-as magot (Radeon 8500 VE?) kapja majd, és mindenképpen támogatni fogja a két-képernyős megjelenítést (HydraVision).

Az ALi, noha nem elsőként robban be ebbe a versenybe, már sokkal közelebb van a véghez (= bejelentés :D). Az OCWorkbench oldalán jó ideje villog egy Aladdin-P4-es banner, melyből megtudhatjuk, hogy a chipset DDR333 és ATA/133 támogatással bír, tehát pusztán specifikációk alapján egy korttyal többet tud, mint a SiS 645. Egészen más kérdés, hogy a SiS ezúttal nem kíván hibázni, szállítja a 645-öst, az egész ATA/66, ATA/100 és ATA/133 szájtépésnek pedig amúgy sincs sok teteje. A legütősebb mai ATA vinyók sem mozgatnak többet 30-40 MB/sec-nél, az IDE vezérlő pedig már csak olyan, hogy egyszerre csak egy egységgel kommunikál, tehát ATA/66 esetén az elméleti maximum 66 MB/sec sem korlát két ilyen winchesternek.

Mindenesetre vegyük észre, hogy nem a SiS az egyetlen, aki igyekszik elkápráztatni a világot! AMD fronton a DDR333 versenyt úgy tűnik, az ALi nyeri (de legalábbis nem marad le), hiszen az ALi MAGiK1 C1-re épülő Iwill lap (XP333) például már fogható a külföldiek szerint. A verseny ugyanakkor szoros, az ECS is bemutatta a SiS 745 alapú K7S6A-t!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés