Hirdetés

Albatron videokártya redundáns hűtéssel

Egyes pletykák szerint mind az ATI, mind az NVIDIA a május utolsó napján megnyíló Computex kiállításon mutatja be egyelőre csak találgatásoktól övezett termékújdonságait. Addig is be kell érnünk lényeges technológiai újítást nem hozó, ám valamilyen módon figyelemfelkeltésre alkalmas grafikus gyorsítókkal. Ezek közé tartoznak például a két rivális tavasszal debütált, 512 MB RAM-mal ellátott videokártyái vagy az egyes gyártók saját kezdeményezésében előálló furcsaságok.

Az Albatron PC6800 jelzésű kártyája adatai alapján egy normál GeForce 6800: a 325 MHz-en futó GPU-ra 256 bites buszon keresztül 128 MB DDR memória kapcsolódik; a rendszer felé PCI Express x16 csatoló áll az adatáramlás szolgálatában.

A grafikus chip oldalára pillantva már feltűnik a masszív, hőcsöves hűtőborda, azonban igazán a hátlap az érdekes, ahol három ventilátor hűti az előbbi borda párját, kondenzálva a két heat-pipe-ban keletkezett gőzt. A Wise Fan III nevű megoldás alapesetben két ventilátort működtet, a harmadikat csak akkor kapcsolja be, ha a fő légcsavarok bármelyike elromlik vagy 1800 rpm alá csökken a fordulatszáma, illetve ha a GPU hőmérséklete meghaladja az 56 fokot. A kis átmérőjű ventilátorok persze nem éppen csendesek, maximális zajszintjüket az Albatron 30 dBA-ban adja meg.

A PC6800 kártya két DVI-I csatlakozóval és egy TV-kimenettel rendelkezik, a gyártó a WinDVD Creator alkalmazást és az Arx Fatalis játékot csomagolja mellé. Áráról és elérhetőségéről egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés