Hirdetés

Hidat épít az Albatron

A tajvani Albatron időről-időre bizonyítja, hogy a videokártyákat és alaplapokat gyártó cég foglalkoztatja a leginkább leleményes tervezőmérnököket. A vállalat legújabb fejlesztésű terméke, az ATOP névre keresztelt átalakítóegység is azok közé az eszközök közé tartozik, amelyek a gyártó innovatívnak ítélt fejlesztései között fogják elfoglalni méltó helyüket.


Az ATOP tulajdonképpen pofonegyszerű eszköz; a kártya átalakítóhídként szolgál, melyen keresztül az AGP 8X szabványú kártya jelei „áthaladhatnak” a PCI Express bővítőkártyákat fogadó alaplap vezérlőrendszerébe. Az Albatron szerint az átalakító megkönnyíti a gépüket fejleszteni szándékozók életét, hiszen az alaplap cseréjével (ami gyakran processzor és memóriacserével is jár) nem kell lecserélniük AGP-s grafikus vezérlőjüket.

A koncepcióban azonban egy apró buktató rejlik: a bővítőrendszer kiépítéséből adódóan csak keskenyebb (ún. low-profile) videokártyákat tud fogadni, ezek az egységek pedig zömében olcsó, alsó kategóriás darabok, így könnyen lehet, hogy az ATOP (melynek ára egyelőre nem ismert) többe kerül, mint az átalakításra szánt grafikus vezérlő. Mindemellett felléphetnek kompatibilitási problémák is az eszköz használata során, ezekről a gyártó azonban egyelőre szemérmesen hallgat.

Előzmények

Hirdetés