Hirdetés

AI-jal hatékonyabb lehet az új koronavírus felismerése

Az NVIDIA által támogatott pekingi startup Kínában próbálja hatékonyabbá tenni a járvány elleni védekezést.

Az új koronavírust nemrég minősítette a WHO világjárvánnyá, így a Kínából kiindult fenyegetés gyorsan komollyá vált a többi ország számára is. Mivel nincs védőoltás ellene, így a legfőbb cél a megelőzés, amelynek kritikus része a fertőzött emberek gyors felismerése. Ugyanakkor a jelenlegi tipikus tesztelési módszer viszonylag lassan ad megbízható eredményt, amíg az érintett személyeknek karanténban kell lenniük. Az egészségügyi rendszerek azonban túlterheltek, vagy egyes országokban eleve nem működnek hatékonyan, így fennáll annak a kockázata, hogy a potenciális fertőzöttek között az egyes páciensek valójában nem hordozzák a vírust, de a karantén ideje alatt elkaphatják a többiektől.

Nem sokkal kedvezőbb a helyzet a súlyos tüneteket mutató pácienseknél, hiszen a tesztet rajtuk is el kell végezni, de eredmény csak később lesz, márpedig tüdőgyulladást nem csak a Covid-19 vírusfertőzés okoz, bár manapság tényleg ennek van nagy esélye.

A fentiekkel eddig leginkább Kína küzdött meg, hiszen náluk van kiemelten sok fertőzött, így nem csoda, hogy bizonyos megoldási javaslatok is a keleti országból érkeznek. A vuhani Zhongnan kórház egy orvoscsapata a fertőzés felismerésének felgyorsítása érdekében a mesterséges intelligenciát veti be. Az ehhez szükséges szoftvert egy pekingi startup, az Infervision biztosítja, és nagyjából kétezer CT felvételből tréningeltek egy neuronhálót, amelyek jó része a korai fertőzöttek lelete.

Mivel a Covid-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladásnak már a kezdeti szakaszban is vannak felismerhető jelei, egy potenciálisan fertőzött páciens CT-vel történű vizsgálata gyorsabb a tipikusan alkalmazott tesztnél, a mesterséges intelligencia pedig az InferRead CT Pneumonia szoftveren keresztül segít a diagnózis felállításában.

A fentiekről az NVIDIA számolt be, elvégre a világcég támogatja az Infervisiont, így a neuronháló tréningelése, illetve maga a dedukció szakasz is Tesla gyorsítókon fut. Nyilván nem ugyanolyan hardvereken, előbbire Tesla V100-ak, míg utóbbira Tesla T4-ek vannak bevetve. A rendszert egyébként már 34 kínai kórházban vetették be, és eddig 32 ezer esetnél alkalmazták.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés