Hirdetés

Adu-ász lehet az Asus kezében az Eee PC

Ambiciózus terveket közölt a minap a tajvani Asustek Computer egyik magasrangú illetékese a vállalat piaci terjeszkedésével kapcsolatosan, melyben központi szerep juthat a hamarosan forgalomba kerülő olcsó számítógépnek, az Eee PC-nek. A Kelet-Közép-Európában rendkívül népszerű, a világpiacon jelenleg kilencedik helyen álló gyártó három éven belül az öt legnagyobb forgalmú vállalat közé szeretné beverekedni magát Asus márkájú noteszgépeivel, miközben a szerződéses gyártást a partnerek nyomására januártól teljesen különválasztaná a saját márkát kiszolgáló részlegtől. Az Asustek idén várhatóan mintegy hétmillió noteszgépet szállít majd le, 27 százalékkal többet, mint tavaly. Ezekből körülbelül 4,2 millió gép viseli magán az Asus logót, a többire az Apple, a Dell vagy más, kevésbé jelentős márkák emblémája kerülhet.

Az Asus ehhez képest jövőre csak Eee PC-ből hárommilliót tervez teríteni világszerte, a heteken belül startoló kompakt gépből idén pedig még mintegy 200-300 000 példány találhat gazdára. Az Eee PC-t először az idei Computexen mutatta be a nagyközönségnek Jonney Shih, az Asus elnök-vezérigazgatója és Sean Maloney Intel-alelnök. A géppel egy minden korcsoport és minél szélesebb társadalmi réteg számára elérhető és könnyen használható mobil számítástechnikai eszköz létrehozása volt a cél. Az apró PC-vel – mely tudását és teljesítményét tekintve többnyire a legolcsóbb noteszgépekhez képest is alulmarad – akár vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül is lehet internetezni, e-maileket fogadni és küldeni, chatelni, valamint szöveget szerkeszteni. A gép mindezen túl természetesen médialejátszóként is beválhat majd, a lehetőségeknek csak az operációs rendszer (egy Linux-disztribúció), a programkörnyezet, valamint a hardver szabhat eltérő mértékben határokat.

Az első Eee PC-k 7 hüvelykes kijelzőt, energiatakarékos Intel processzort és lapkakészletet, 512 megabájt memóriát és 4-32 gigabájtos flashmemóriás háttértárat tartalmaznak, a mindössze 0,89 kilogramm tömegű számítógép teljes fogyasztása nagyjából 11 watt körül alakul majd. Információink szerint az Eee PC még az ünnepi szezon tetőzése előtt megjelenhet a hazai szaküzletek, nagyáruházak választékában, az egyik legfontosabb kérdés – a gépek fogyasztói árával kapcsolatos – azonban egyelőre még nyitva áll.

A gyártótól származó információk szerint az Eee PC-k jövő áprilisban eshetnek át az első jelentős hardverfrissítésen. Ezután már új, a jelenleginél még szerényebb áramfelvételű, Merom-alapú processzorok dolgozhatnak a gépekben, melyeknek így 11 wattról 7 wattra csökkenhet a fogyasztása. Az energiatakarékosabb alkatrészek révén nemcsak hosszabb akkumulátoros rendelkezésre állás biztosítható, hanem csökkenhet a komponensek hőfejlődése is, az Asusnál ezek alapján állítólag mérlegelik a most piacra kerülő modellekben még jelen lévő aktív hűtés teljes elhagyását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés