Acer Kiev projekt: olcsó Chromebox a láthatáron?

A Google saját operációs rendszere, a Chrome OS már egy ideje a köztudatban van, azonban a gyártók csak az utóbbi időben kezdtek el serényebben hardvert készíteni a szoftver alá. Az alapvetően a Google felhő alapú szolgáltatásaira épülő „böngésző-rendszer” erőssége egyszerűségében rejlik, valamint az erősen behatárolt feladatkör miatt gyengébb, és nem utolsósorban olcsóbb hardverrel is beéri. A Chromebook, vagyis a Chrome OS alapú notebook koncepció a Samsung és az Acer után a közelmúltban a Lenovo fantáziáját is megmozgatta, de Chromebox, a nettopos megoldás eddig csak a Samsung kínálatában bukkant fel.

A kép csak illusztráció...
A kép csak illusztráció.

A jelek szerint az utóbbi kategóriában az Acer is szerencsét próbálna, legalábbis a Kiev kódnéven futó projekt információmorzsái erről tanúskodnak. Az Acer a 199 dolláros C7 Chromebookkal már tavaly év végén előállt, valamint a felhasználói igényekre reagálva több mint valószínű, hogy egy némileg feljavított, 300 dolláros variáns is napvilágot láthat a közeljövőben, most pedig tapasztalatukat átültethetik az asztali frontra. Az Acer Chromeboxról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a prototípusban egy 2,7 GHz-en ketyegő Intel Pentium G630 processzor, 2 GB memória egy 500 GB kapacitású WD Caviar Blue merevlemez található, a specifikáció persze némileg módosulhat a véglegesítésig.

A csatlakozókról még nem esett szó, de a C7 alapján D-Sub, HDMI, egy marék USB port és beépített Wi-Fi modul várható, valamint asztali modellről lévén szó illene egy Ethernet aljzatot is felsorakoztatni az I/O panelre. Tekintve a projekt jelenlegi állását, természetesen hivatalos vételárról még nem beszélhetünk, de ha figyelembe vesszük, hogy a 199 dolláros C7 Chromebookhoz képest többek között a kijelző, az akkumulátor és a beviteli eszközök költségével nem kell számolni, egyáltalán nem elképzelhetetlen egy versenyképes, 100-150 dollár körüli árcédula sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények