Acer blog: S1383, a közelről vetítő fényerős, üzleti és oktatási célra

Nem mai csirke, de két évvel ezelőtti megjelenése óta allja a sarat a piacon az Acer rövid vetítési távolságú készüléke.

Nem mondható új terméknek az Acer S1383WHne projektora, hiszen lassan két éve a piacon van, de a gyártó továbbra sem tervezi lecserélni, ezért úgy gondoltuk, hogy bizonyára vannak, akiket érdekelhet egy nagy fényáramú, rövid vetítési távolságú projektor a bejáratott típusok közül. A szóban forgó típust nem kifejezetten otthonra ajánlja a gyártó, hanem kisebb előadókba, iskolai termekbe, ahol nincs lehetőség tökéletes besötétítésre, így jó szolgálatot tehet a 3200 ANSI lumen fényáram, illetve ahol a vetítő elhelyezése sem olyan egyszerű. A rövid vetítési távolságra kialakított készülék már 0,4 méterről használható, ekkor 91 centiméteres képet jelenít meg a vásznon vagy a sík falfelületen, és akár 762 centiméterig is nyújtható a kép, ha a maximális, 3,4 méteres vetítési távolságot választjuk – 1 méterről egyébként 208,28 centiméter képátlót biztosít. Zoom nincs, csak élességállító gyűrű, ahogy lencseeltolást se keressük, ebben a kategóriában ez nem jár, legfeljebb a kitekerhető lábakkal trükközhetünk.


[+]

A 2,8 kilogrammos, a mellékelt hordtáskával igény szerint hordozható masina egychipes DLP technológiára épít, ahogy azt az Acertől megszokhattuk, natív felbontása 1280x800 képpont, ennek megfelelően a képarány 16:10. Sajnos natív kontrasztarányt az Acer nem közöl, csak a 13 000:1 dinamikus érték található az adatlapon. Támogatott a 3D is, de ehhez szemüveget nem kapunk a csomagban, de a lehetőség adott. A fényáramot adó lámpa természetesen UHP, teljesítménye 210 watt, maximális fényáram mellett 4000 órás üzemidőt ígér, ECO módban pedig 6000, míg extreme ECO-ban 8000 órára nyúlik az élettartam, amelyek persze most is inkább elméleti értékként kezelendőek.


[+]

A hűtés természetesen aktív, zajszintje eco módban 28, normál esetben 31 dB(A). Egyik érték sem kifejezetten alacsony, azaz működés közben hallható zajt csap, de egy zajos tárgyalóban vagy osztályteremben hamar elnyomja az egyéb háttérzaj vagy beszélgetés, házimozizásnál viszont már zavaró lenne. Ami a képminőséget illeti, az egychipes és színkerekes kialakításból fakadóan lehet némi szivárványeffektet tapasztalni, aminek mértéke egyéntől függ. Az eddig látott DLP-s projektorokhoz viszonyítva az S1383 esetében ez a jelenség igen moderált, leginkább csak a nagy kontrasztú helyeken lehetett észrevenni, mint például a fekete háttér előtt a fehér feliratok.


[+]

Az optika élessége jó, de nem kiemelkedő, láttunk már ennél jobbat is a gyártótól, jellemzően normál vetítési távolságú egységeknél, torzítást viszont nem tapasztalhatunk. A színmegjelenítés terén is átlagosan teljesít a készülék, avagy nem mondanánk kifejezetten élettel telinek, a kelleténél picit fakóbbak az árnyalatok, a bőrszín sem tökéletes, amire azt mondanánk, hogy gond, ha mozis készülékkel lenne dolgunk, de üzleti projektorok esetében ez kevésbé okoz problémát. A fényáram viszont rövid vetítési távolságú készülékek közötti mércével nézve rendben van, függönyös sötétítés mellett már bőven használható, ami az értékek alapján érthető.


[+]

Az Acer S1383WHne ára jelenleg 205 000 forint, ami a kategóriához viszonyítva és céges mércével nézve nem annyira magas, valószínűleg a kisebb költségvetésből gazdálkodó intézmények is megengedhetik maguknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények