Acer blog: kipróbáltuk az All In One Z3 "egybepc"-t

A notebookok és tabletek mellett a hányatott sorsú asztali PC-kkel még nem nagyon foglalkozunk a blog keretein belül (az All In One kategóriáról is akkor esett szó legutóbb, amikor az Acer termékfelhozataláról írtunk), de ennek nem személyes okai vannak, hanem egyszerűen így alakult.

Éppen ezért most egy bejegyzés erejéig félretoltuk az Iconia A500-ast és a notebookokat, inkább helyet csináltunk a Z3-as All In One-nak is. Azt tudni kell, hogy az Acernek jelenleg két AIO gépcsaládja van idehaza, a most bemutatásra kerülő 21,5"-es Z3, illetve a 23"-es Z5, melyek nem csak a kijelző méretében, hanem dizájnban is eltérnek egymástól.


[+]

A Z3-ból a választék is nagyobb, áruk pedig 210-295 000 forint között alakul, míg a Z5 300 000 forint környékén kapható. A nálunk lévő Z3751 számozás szerint majdnem a legdrágább Z3-as volt (272 900 Ft), azonban ki kell emelnünk, hogy ennek itt most nincs jelentősége. A hozzánk érkezett konfiguráció is mérnöki minta volt, ahogy sok más korábbi konfiguráció, tehát felszereltsége több ponton eltér attól, ami a boltban vásárolható meg (például Core i3-540 processzor volt benne i3-550 helyett, NVIDIA GeForce 315 a HD5450 helyett és még sorolhatnánk). Inkább a felépítésre és a felhasználói élményre koncentráltunk.

A felépítésnél a minőséget egyelőre óvatosan kezeltük, mert itt-ott érezhetően nem voltak a helyükön az elemek, de a gyártónál érdeklődve megerősítették, hogy ez csak a próbaváltozat hibája, a végleges konfiguráción nincsenek ilyen problémák. Érdekes dizájnmegoldás az előlapon végighúzódó kéken világító csík, aminek fényereje szabályozható, éjszakára teljesen le is kapcsolható. A bekapcsológomb világítása is kék, ráadásul a vakító fajta, ezt sajnos nem lehet "lelőni", mint a kék csíkot – viszont Post-Ittel könnyen orvosolható.

A Z3-at nem dizájnolták túl. A fekete-ezüst szín jól áll neki, vaskos-széles kávája miatt pedig olyan, mint egy nagyra fújt képkeret, aminek alján egy széles sávban foglalnak helyet a hangszórók. Ahhoz képest, hogy mekkora helyet foglalnak el, és hogy magán viselik a Dolby Home Theater jelzést, egy kicsit nagyobb dinamikát vártunk volna el tőlük. A hangerő beállítása az előlapi érintőgombokkal zajlik. Maradva a kávánál, felül kapott helyet webkamera, aminek használatát picit körülményessé tesz, hogy fixen és magasan van rögzítve, ezért nem mindegy, hogy helyezkedünk el a kijelző előtt, ha azt akarjuk, hogy lássanak bennünket.

A keretben lévő kijelző fényes felületet kapott, érintésérzékeny, multi-touchos, viszont rezisztív technológián alapul. Ennek egyetlen hátránya, hogy egy picit nagyobb késéssel dolgozik, mint amit elvárnánk, de összességében véve a pontossággal nincs baj, jól használható, a színek és az élesség rendben vannak. A fényerő és kontraszt az előlapi érintőgombokkal szabályozható, más képbeállítási lehetőség az OSD menüben nincs. A kijelző felületét megtapogatva a hőmérsékleten érződik, hogy belül asztali processzor dolgozik, szerencsére a hűtés ennek ellenére nem hangos.


[+]

A Z3-ra egyébiránt került notebook optikai meghajtó, Gigabit Ethernet, 4 az 1-ben kártyaolvasó, HDMI képkimenet, fej-/fülhallgató kimenet és a szokásos USB 2.0-s portok, amikhez rögtön a kicsomagolás után csatlakoztathatjuk a mellékelt egeret és billentyűzetet. Sajnos Wi-Fi a mi gépünkben nem volt, de a végleges változatban IEEE 802.11b/g/n szabványú adapter dolgozik.


[+]

Kicsit elszakadva a Z3 felépítésétől, az AIO PC-k használhatóságáról és létjogosultságáról is ejtsünk néhány szót! A hagyományos ház+monitor kombóhoz szokott felhasználónak elsőre furcsa egy ilyen masina használata, főleg az átlagosnál picit magasabbra helyezett kijelző igényel némi megszokást, illetve az, hogy a dönthetőség korlátozott, ráadásul ennek állításához a gép mögé kell nyúlni. Az érintőkijelző jó ötlet, de hosszú távon vízszintesre kinyújtott karral vezérelni az operációs rendszert fárasztóbb és kevésbé kényelmes, mint az egér használata.

VESA falikonzol felszerelésére is van lehetőség.
VESA szabványú falikonzol felszerelésére is van lehetőség [+]

Bár úgy tűnhet, hogy sok hátránya van ezeknek a gépeknek, megvan a létjogosultságuk: aki nem ért, vagy nem akar érteni komolyabban a számítógépekhez, de kompakt méretű asztali konfigurációra vágyik nagy kijelzővel és könnyű szerelhetőséggel (hiszen pár USB csatlakoztatásán kívül nincs más dolgunk), azok számára az Acer Z3 vagy Z5 All In One PC jó választás lehet.

Az egyetlen tényező, ami ellene szólhat, a relatíve magas ár, de mindenki szabadon döntheti el, hogy mennyit ér meg neki a kényelem és az érintőkijelző. Kicsit olcsóbban, érintőpanel nélkül (a 0-ra végződő típusszámúak ilyenek) és második generációs Core i5 processzorral nekünk kéne, munkára kiválóan tudnánk használni. Ilyen konfiguráció is lesz, ősztől érkeznek a Sandy Bridge processzorral szerelt változatok, és olyan is lesz köztük, melyben Blu-ray meghajtó és 3D-s kijelző lesz (NVIDIA 3D Vision szemüveggel egybecsomagolva), tehát érdemes várnia azoknak, akik minden hájjal megkent AIO-t akarnak majd vásárolni. Mindenesetre mi ősszel újból visszatérünk a témára, és a megújult példányokat is ki fogjuk próbálni!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt