Acer blog: hogyan óvjuk és tisztítsuk az Acer hordozható gépeket?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a notebook egy olyan használati tárgy, ami hordozhatósága végett fokozottan sérülékeny és nap mint nap fizikai behatásoknak van kitéve. Ugyanakkor nem mindenki teheti meg, hogy évente vásárol új masinát, ezért a meglévőt nem árt odafigyeléssel használni és az ápolásra egy kis időt fordítani. Bár biztosan sokan vannak, akik számára egyértelműek és magától értetődőek az alább felvázolt tippek, de a szerviz tapasztalata azt mutatja, hogy mégis sokan vannak, akik kénytelenek saját kárukon megtanulni a helyes használatot. Főleg nekik szólnak az alábbi jó tanácsok.


[+]

Hűtés

A használat során egyik nagy hiba, hogy a felhasználók nem figyelnek a szellőzőnyílásokra, és eltakarják azokat. A notebookok hűtőrendszerében a ház zsúfoltsága miatt kevés tartalék van, így a szellőzőrácsok eltakarása a normálisnál magasabb komponens hőmérsékletet eredményez, ami sok esetben nem okoz azonnali problémákat, hosszú távon viszont káros az alkatrészekre nézve (a forrasztások például elengedhetnek egy idő után). Ez fokozottan érvényes az erősebb konfigurációkra, melyek valamilyen komolyabb, dedikált grafikus vezérlővel vannak szerelve, hiszen ezek az átlagosnál jóval több hőt termelnek. A hűtéssel kapcsolatos általános hibákat könnyű elkövetni, ezért mindig figyeljünk oda, hogy a gépet ölbe véve, ágyban használva egyik szellőzőnyílást se takarjuk el, a gép alá helyezzünk valami masszív, sík tárgyat (például erre a célra ajánlott notebookpárnát). Azokat a konfigurációkat, ahol a meleg levegő hátul távozik, az íróasztalon használva se toljuk teljesen a falhoz, mert ezzel akadályozzuk a meleg levegő kiáramlását.

A másik gyakori hiba, hogy bekapcsolt állapotban kerülnek a gépek a táskába, ugyanis néhány felhasználó előszeretettel kapcsolja ki a fedél lecsukásához köthető energiatakarékos funkciókat (hibernálás, alvó állapot, kikapcsolás), és elcsomagolás előtt elfelejti a rendszert leállítani.

Akkumulátor és töltő

Szintén melegedéshez kapcsolódó témakör a töltő kezelése. A notebookhoz mellékelt töltők terhelés alatt könnyen felforrósodnak, ezért ezeket se takarjuk le, mindig hagyjuk szabadon (ha ágyban használjuk a gépet, akkor se tegyük párna, takaró alá).

Az akkumulátor nem igényel extrém különleges elbánást. Amennyiben legtöbbször töltőre csatlakoztatva használjuk a notebookot, akkor se távolítsuk el az akkumulátort. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb notebookon az akkumulátorra kerülnek a stabilitást biztosító lábak, így akku nélkül ezek a notebookok billegnek vagy könnyebben borulnak fel. A másik ellenérv, hogy az akkumulátorok használaton kívül is elhasználódnak idővel, míg a notebookhoz csatlakoztatva a töltőelektronika gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb kondícióban maradjanak a telepek. Akkor cselekszünk a legjobban, ha az akkut a helyén hagyjuk, és néha arról üzemeltetjük a notebookot (lemerülésig), de ezt sem kell túlzásba vinni. Az akkugyártók szerint évi 20-25% kapacitásdegradálódás belefér a tűrésbe.

Általános használat

Poros helyen való használat rontja a hűtés hatásfokát és károsítja a mozgó alkatrészeket (pl. ventilátorok csapágyazása), ezért ilyen esetben sűrűbb takarítást célszerű beiktatni, szélsőséges esetben évente legalább egyszer szakszerviz segítségét kérni a takarításban (ilyenkor minden hűtőfelület új hővezető pasztát kap a teljes portalanításon felül).

A zsanérok és a TFT panel kímélése végett a kijelző keretét úgy fogjuk meg, hogy nyitásánál és csukásánál a panel ne csavarodjon – például a felső él mértani közepénél. Hasonló okok miatt nem szabad lecsapni a fedelet, bár minden notebookon vannak rezgéselnyelő gumitappancsok, ezeket nem extrém erőhatások elnyelésére tervezték.

A billentyűzetek tervezése sokat változott az utóbbi időben, ennek köszönhetően a cseppálló kivitel a nyerő manapság. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy a billentyűk alatt lévő tálca felfogja a folyadékot, ám ennek kapacitása véges, tehát csak óvatosan kávézzunk a billentyűzet felett. Morzsázni sem érdemes, mert a nagyobb darabok könnyen beszorulnak a gombok alá, ami pedig gépelés közben fog kellemetlen meglepetéseket okozni.

A HDD védelme is fontos, és bár a 2,5”-os notebookmerevlemezek nagyon sokat bírnak, de semmiképp sem árt, ha bekapcsolt állapotban próbájuk minél kevesebb ütésnek-rázkódásnak kitenni ezeket.

Tisztítás

A notebook tisztítását puha, nem műszálas ronggyal végezzük, mivel a műszál karcol, tehát érdemes valamilyen mikroszálas kendőt rendszeresíteni erre a célra. A házon található ujjlenyomatok és egyéb nehezen eltávolítható szennyeződésekhez enyhén nedves rongyot használhatunk.


Papírtörlő és szarvasbőr a durva külső felületekre, mikroszálas kendő a fényes és érzékeny belső részekre

Mosószerből jó zsíroldó képességű, gyorsan párolgó (alkoholos) tisztítószer ajánlott, amit ne közvetlenül a notebookra fújjunk, hanem csak a törlőkendőt nedvesítsük be vele. A kijelzőt csak speciális, direkt LCD tisztítására használatos szerrel törölgessük, ez ugyanis biztosan nem okoz kárt a felületben (nem oldja, marja a speciális rétegeket és bevonatokat).


[+]


[+]

Amennyiben sikerült a billentyűzetbe morzsázni, akkor azt nem a gomb erősebb lenyomásával kell porrá zúzni, hanem ecsettel kisöpörni vagy sűrített levegővel kell kifúni.


[+]

A sűrített levegő és ecset kombináció használata egyébiránt minden nehezen hozzáférhető helyen (résekben, hűtőlamellákban) jó szolgálatot tesz.

Végezetül pedig egy utolsó tanács: a gyári csomagolást (azaz a dobozt) ne dobja ki senki, ugyanis abban az esetben, ha a brnói szervizbe kell küldeni a notebookot, akkor abba visszacsomagolva  a legbiztonságosabb a szállítás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények