Acer blog: Aspire Llano notebook tuning hőmérsékletek és akkumulátoros üzemidő

Előző bejegyzésünkben megírtuk kalandjainkat az Acer Aspire 5560G tuningjával kapcsolatban, ahol az AMD 1,9 GHz-es (turbóval 2,5 GHz) A4-3300 processzorát egészen 3 gigahertzig emeltük. Igen ám, de a hordozható gépek kapcsán a tuning nem csak előny, hanem hátrány is lehet egyben, hiszen az akkumulátor-üzemidő a nagyobb felvett teljesítmény miatt csökkenhet, valamint a fokozott hőtermelés hangosabb ventilátorokat és melegebb házat eredményezhet.

Néhány teszt segítségével utánajártuk, hogy ezek a félelmek mennyire megalapozottak. A méréseket a hőmérsékletet monitorozásával kezdtük: alapórajelen, terhelés nélkül 38 °C-os processzormag-hőmérsékleteket olvastunk le, míg a tuningolt beállításokkal mintegy két fokot melegedett a központi egység, tehát 40 °C-os lett. A hűtési házirenden ez nem változtatott, a ventilátor mindkét esetben éppen hogy csak mozgatta a levegőt a házban.

Félórás terhelés alatt a CPU hőmérséklet egészen 66 °C-ig kúszott fel, a tuningot lekapcsolva pedig 4 °C-kal lett hűvösebb, tehát 62 °C-ot kaptunk végeredményül. Természetesen ez a különbség sem olyan nagy, hogy jelentős mértékben befolyásolja a hűtést, azaz a ventilátor fordulatszáma tuninggal és anélkül is egyforma volt.

Gépünkben 6 hatcellás, 44 Wh-s akkumulátor dolgozott. Nyilvánvalóan arra voltunk kíváncsiak, hogy terhelés alatt mennyivel csökken az üzemidő, tehát a Battery Eatert ennek megfelelően állítottuk be. Tuning nélkül, maximális fényerővel és bekapcsolt vezeték nélküli vezérlővel a konfiguráció 97 percig bírta szuflával, tuninggal ez az érték 90 percre csökkent. A fogyasztásmérőt bevetve az alap és tuningolt processzor között teljesen leterhelt állapotban mindössze 2 watt különbséget mértünk, ez indokolja a mindössze 7 percnyi különbséget.

Ezekből az eredményekből messzemenő, minden llanós gépre igaz következtetést nem vonhatunk le, legalábbis ami a hűtést illeti, hiszen az gyártónként, sőt típusonként is eltérő lehet. Az itt közölt eredmények csak az Acer Aspire 5560G-re igazak. Erre a típusra vonatkozóan viszont egyértelműen azt mondhatjuk, hogy érdemes tuningolni abban az esetben, ha komolyabb munkát végzünk és szükségünk van a plusz teljesítményre. A hűtés jól láthatóan megbirkózik a feladattal, és az akkumulátor üzemidejéből sem kell túl sokat feláldozunk a plusz teljesítmény oltárán.

Hogy mi a helyzet a grafikus vezérlővel és annak teljesítményével? Ez a következő bejegyzésből derül majd ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények