Acer blog: mennyivel csökkenti az akkumulátoros üzemidőt a Dual Graphics?

Utolsó Acer Aspire 5560G-t feszegető írásunkban azt vizsgáltuk meg, hogy az immáron jól működő Dual Graphics aktív használat közben mennyire befolyásolja a játékok teljesítményét. Arra már fényt derítettünk, hogy a Dual Graphics a képkockák számának növelése tekintetében hasznos lehet, de kérdés, hogy a plusz teljesítményért cserébe érdemes-e némi akkumulátoros üzemidőt feláldozni?

A kérdésre természetesen automatikusan igennel kell felelnünk abban az esetben, ha az adott játék képtelen a dupla grafikus vezérlő nélkül kielégítő teljesítményre, de most ettől tekintsünk el, pusztán mint játékélmény növelését szolgáló funkcióként vizsgáljuk meg a kérdést.

Nyilvánvalóan a többség nem akkumulátorról szokott játszani, de vannak bizonyos helyzetek, amikor nélkülöznünk kell a falból jövő elektronforrást, és az AS5560G-hez kapcsolt hatcellás, 48 Wh-s akkumulátor erejét kell kamatoztatnunk. Ilyenkor egyvalamire viszont oda kell figyelni, ha játszható teljesítményt akarunk kicsikarni a kétkártyás rendszerből: az energiagazdálkodás beállításoknál a PCI-Express részre vonatkozó energiagazdálkodást kapcsoljuk ki, állítsuk maximális teljesítményre, különben rosszabb eredményt kapunk, mintha csak az integrált vezérlőt használnánk.


[+]

Nyilvánvalóan arra nem volt időnk, hogy órákat töltsünk folyamatos játékkal, ezért a 3DMark 11 demóját állítottuk be folyamatos futásra, és mértük a kritikus akkumulátortöltöttség jelzésig eltelt időt. Az energiagazdálkodásnál nagy teljesítményt állítottunk be, a fényerőt minimum felé vettük egy picivel.

Első körben a teljesen feltöltött gépen bekapcsoltuk a Dual Graphics módot (Radeon HD 6520G + HD 6470M) és a Switchable Graphics tulajdonságainál nagy teljesítményt választottunk a program számára. Ezzel a beállítással 1 órát és 22 percet tudtunk kipréselni az akkuból, míg kikapcsolt CrossFire üzemmódban és energiatakarékos GPU beállítással (ilyenkor csak az A6-3400M APU-ban dolgozó Radeon HD 6520G számol) 3 perc híján kerek két óra volt az eredmény. Ez nem olyan vészes különbség, így ha a játékélmény megköveteli a plusz kraftot, akkor ennyit érdemes lehet beáldozni az üzemidő oltárán. Persze nem szabad elfelejteni, hogy mindez konfigurációtól függően változhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények