Acer blog: Acer 3D monitor tények és tapasztalatok

Múlt héten már írtunk egy előzetest az Acer új 3D-s kijelzőiről, akkor azonban csak kívülről vizsgálódtunk, de azóta közelebbről is megismerkedtünk velük.

Első körben a 23,5"-es, LED háttérvilágítású GN245-öst próbáltuk ki, ugyanis külsőre ez tetszett nekünk jobban. Nem véletlenül, hiszen ez a kijelző kísértetiesen hasonlít az Acer G24-re, melyet az Aspire Predator számítógép kiegészítőjének szán a gyártó. Kívülről persze vannak különbségek színben és formában egyaránt, de ettől függetlenül a szögletes, határozott élek jól mutatnak.

A 3D vizsgálatot először egy 3D-re képes Blu-ray lejátszóval és 3D-s filmekkel kezdtük. A két eszköz azonnal egymásra talált, és a 3D kompatibilitással, lejátszással sem volt probléma, gyakorlatilag minden olyan volt, mintha tévét néznénk, csak kisebb. No és persze TN+film panellel, hiszen a 120 hertzes, 2 ms válaszidejű, 3D-s TFT monitoroknál továbbra is ez a technológia az egyeduralkodó, így a látószög 170/160 fok.

Mivel a kijelző elsősorban PC-s felhasználásra készült, ezt is kipróbáltuk, amihez egy NVIDIA GeForce 570 kártyát használtunk. Az ígéreteknek megfelelően a monitor HDMI és DVI kábelén egyaránt valóban működik a 3D, tehát tetszőlegesen választhatjuk ki a bemenet típusát. Több játékot is kipróbáltunk, melyek között a Crysis 2, Far Cry 2, Resident Evil és Batman: Akrham Asylum címek szerepeltek. A legjobb és legélvezetessebb eredményt a Far Cry 2 és a Batman produkálta, ezeknél az élek és a mélység is rendben volt, nem éreztük rosszul sem magunkat, ami nem volt elmondható a Crysis 2-ről vagy a Resident Evilről, hiába tartottuk be mindenhol az NVIDIA által javasolt beállításokat, finomhangolások. Ezeknél a címeknél nem tudtuk úgy beállítani a mélységet, hogy számunkra kellemes legyen, de ez már nem a monitor hibája.

Ugyanezt a kört a HN274-gyel is végigpróbáltuk, azonban a mintapéldány csak az egyik HDMI bemeneten volt hajlandó képet fogadni; a piacra kerülő modellekkel persze nem lesz majd ilyen probléma. Paramétereit tekintve a kijelző méretét leszámítva nincs különbség a két kipróbált típus között, viszont azt vettük észre, hogy a kisebbik modellnél a háttérvilágítás sokkal homogénebb, mint nagyobb testvérén, ezen kívül más eltérést nem fedeztünk fel.

Őszintén szólva, nem meglepő módon a két Acer kijelző hasonló képminőséget nyújtott, mint az eddig ismert és látott 3D-s monitorok, de ezen a téren nehéz újdonságot mutatni, főleg azonos paneltechnológiát alkalmazva. Az áthallás jelen volt természetesen, de nem volt olyan mértékű, ami megakadályozott volna bennünket egy kiadós, élvezetes játékban.

A GN245-öst 100 000 forint körülre ígéri az Acer, ami drágább, mint a jelenleg 75 000 forintért kapható GD245, mely ugyancsak 3D képes, de nincs benne a 3D Vision kit, ami viszont további 39 000 forintba kerül, tehát összességében véve a GN245 jó árban lesz. Főleg annak fényében, hogy a 3D-s monitorok piaca nem túl nagy, ezért a konkurens termékekből sincs sok, és azok sem olcsóbbak (vagy drágábbak), mint az Acer új monitora, és egyikbe sincs gyárilag beépítve a 3D Vision. A HN274 ennél drágább, 138-148 000 forint körül juthatunk hozzá, cserébe nagyobb képátlót és több (konkrétan három) HDMI bemenetet kapunk, ráadásul jelenleg idehaza nem kapni hozzá hasonló konkurens terméket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények