Hirdetés

A VIA és a Kyro III esete

Arról már korábban írtunk, hogy a VIA meg akarja venni az STMicroelectronics videochipekkel foglalkozó részlegét, mely a low-end körökben népszerű Kyro és Kyro II kártyáiról híres. Már akkor sejteni lehetett: azért kell a VIA számára, hogy később profi grafikus magot tudjon integrálni chipsetjeibe.

Persze akkor még szó volt "rendes", AGP kártyákról is. A mai állás szerint ezt az ötletet dobta a VIA (vagy legalábbis eltette rosszabb időkre), és csak a chipsetbe integrálható magok ügyében tevékenykedik. Az azonban jó hír, hogy nem a korábbi, mára elavuló technológiákra fáj a VIA foga, hanem a még be sem fejezett Kyro III "böki a cég csőrét".

Ha minden jól megy, akkor a VIA nagy összeggel fogja támogatni a fejlesztést, valószínűleg azért, mert muszáj valamilyen alternatívát kínálni az Intel i845G és i845GL chipsetbe integrált, Gef2 MX400 szintű megoldással szemben. Tehát begyorsul a fejlesztés, hamarosan talán már élőben találkozhatunk a Kyro III chipekkel.

Persze nem kell feltétlenül elvetni külső kártyák ötletét sem, elvégre könnyen megtömheti belőle a zsebét a VIA, ha licenszeli a chipet a VGA gyártóknak, ahogyan azt például az STMicroelectronics is tette a korábbi Kyro magokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés