Hirdetés

A Sony leállítja az OLED tévék értékesítését Japánban

Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a Sony lesz az OLED technológia egyik élharcosa. 2007 szeptemberében a vállalat vezetői például bejelentették, hogy az év végéig piacra dobják az első OLED tévéjüket. Ugyan egy kicsit csúsztak, de ez semmit nem vont le a lépés súlyából. A 2008-as berlini IFA-n a konszern egy külön kis fakkban állította ki OLED tévéjét, mintegy kiemelve a „tucattermékek” közül. Érthető tehát, hogy bombaként robbant a hír, miszerint az a döntés született, hogy a jövőben nem árulják az ilyen technológiára épülő kijelző eszközeiket az egyik (presztízs szempontjából mindenképpen) legfontosabb piacon, Japánban.

Azt nem mondhatjuk, hogy a Bravia XEL-1 típusjelzésű modell minden korábbi eredményt felülmúlóan sikeres lett volna, ám ez nehéz is lett volna a havi kétezer darabos gyártókapacitás mellett. A Sony egyébként már meg is erősítette a visszavonásról szóló híreszteléseket, ám emellett közölte azt is, hogy Észak-Amerikában, illetve Európában tovább forgalmazzák a tévéket. Ez csak azért hangzik elsőre furcsán, mert a pletykák szerint a gyártósort is leállították, tehát úgy néz ki, hogy egy darabig biztos nem készül Bravia XEL-1 tévé.

Egészen konkrétan egyelőre nem lehet tudni, hogy mi állt a döntés hátterében. Ám nagy bakot nem lehet azzal lőni, ha úgy véljük, a Sony vezetősége úgy gondolta, hogy a 11 hüvelyk képátlójú, 2200 dollárba kerülő eszközöknek nincs sok esélyük a nagy méret mellett is egyre olcsóbbá váló LCD és plazma modellek ellen. Ez a lépés felerősítheti azokat az interneten keringő és hivatalosan senki által nem megerősített, névvel soha fel nem vállalt pletykákat, melyek szerint a vállalat azt tervezi, hogy néhány éven belül felhagy a televíziók fejlesztésével, és kizárólag az OEM gyártóktól vett készülékekkel kíván jelen lenni a tévépiacon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés