Hirdetés

Hírek az OLED világából

Nem egyedi eset, amikor egy-egy találmányt nem az azt kifejlesztő cég viszi sikerre, elég, ha csak a Xerox és az egér kevéssé gyümölcsöző kapcsolatára gondolunk. Ám az azért egy picit tényleg meglepő volt, amikor a Kodak tavaly decemberben bejelentette, hogy valószínűleg teljesen megszabadul az OLED üzletágától.

Az Eastman Kodak Company úttörő szerepet játszott az OLED kijelzőkkel kapcsolatos eljárások kifejlesztésében. Többek között a vállalat kötelékébe tartozó tudósok hozták létre az első működőképes OLED, azaz szerves fénykibocsátó diódát negyven évvel ezelőtt. A konszern rendelkezik olyan termékekkel, például digitális képkeretekkel, amelyekben ezt a technológiát alkalmazták, ám most úgy tűnik, egy korszak lezárul. A vállalat vezetősége bejelentette, hogy a Kodak ezután sem kíván aktív szerepet játszani a televíziók és monitorok szegmensében, így nem látják sok értelmét, hogy a jövőben további hatalmas összegeket öljenek az OLED továbbfejlesztésébe, mert azzal tisztában vannak, hogy a technológiában rejlő üzlet kihasználása további jelentős befektetéseket igényel.

Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy minden bizonnyal az LG vásárolja meg a Kodak OLED üzletágát, ám most végre konkrét részletek is napvilágot láttak. A Kodak negyedéves pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a dél-koreai óriásvállalat százmillió dollárt fizetett a cégnek ezért. Továbbá állítólag a jövőben még közel 415 millió dollár ütheti a társaság markát a technológiából származó bevétel részeként. Az LG egyébként már közel egy éve partnerként használja a Kodak technológiáit, amely a jövőben is hozzáfér saját fejlesztéseihez, sőt egy bonyolult licencmegállapodásnak köszönhetően az LG bizonyos szabadalmait is felhasználhatja.

Szintén az OLED univerzum újdonságai közé tartozik, hogy svéd kutatók új fénykibocsátó eljárással kísérleteznek, amely a jelenlegi technológiák alternatíváját jelentheti. Sikerült is már előállítani egy olyan átlátszó komponenst, aminek az az érdekessége, hogy grafénből készült. A grafén egy viszonylag új felfedezés, amely a grafit egy atom vastagságú síkját jelenti. A közelmúltban számos intézet indított jelentős kutatási tevékenységet e kétdimenziós szerkezet elektronikai tulajdonságainak vizsgálata érdekében. Az északi tudósok a hírek szerint eredményesen használták fel ezt az anyagot, és az új eljárást már el is nevezték Organic Light-emitting Electrochemical Cellnek, azaz röviden LEC-nek, amelyben a grafént elektródaként használják. Ez az új módszer állítólag olcsóbb, mint a korábbi megoldások, és azokkal ellentétben teljes egészében újrahasznosítható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés