Hirdetés

A memóriamodulok új ásza lehet a Dominator

Főképp a gépüket tuningolóknak, illetve a maximális teljesítmény elérésére áhítozó felhasználóknak próbált a kedvében járni a Corsair legújabb memóriamodul-családja, az XMS2 Dominator kifejlesztése révén. A speciális kialakítású Dual-path Heat Xchange (DHX) névre keresztelt hűtési megoldásnak, valamint a folyamatosan fejlődő IC-gyártásnak köszönhetően az XMS2-8888 DDR2 moduloknak sikerült elérniük az 1111 MHz-es működési frekvenciát – ezzel 11 MHz-es előnnyel átvéve a vezetést a legfőbb rivális OCZ PC2-8800 Gold Edition moduljaitól.

A párban árult, összesen 2 GB kapacitást nyújtó XMS2-8888 modulok ezen az órajelen szintén rekordnak számító, CL 4-4-4-12 időzítésekkel képesek üzemelni (2,4 voltos üzemfeszültség mellett), a késleltetés növelésével így jó eséllyel tovább emelhető az órajelfrekvencia – a gyártónak 1250 MHz-ig sikerült hajszolnia a modulokat, igaz, nem derül ki, milyen körülmények között. Az XMS2 Dominatornak a csúcssebességű változat mellett elkészül egy olcsóbb, szerényebb teljesítményű, XMS2-8500 típusjelzéssel illetett tagja is, ez CL 5-5-5-15 időzítésekkel működik névleges órajelén.

A Corsair szerint az új modulok kiemelkedően jó teljesítményüket elsősorban a saját fejlesztésű, összesen négy alumínium hűtőlapból álló DHX hőelvezető rendszernek köszönhetik. A szokatlanul magas modulra rétegesen kerül rá két oldalról kettő-kettő ilyen lapka; míg egyikük a BGA chipekkel érintkezik, addig a másik két pár a modul nyomtatott áramkörére van erősítve. Mindez azonban valószínűleg még kevés lenne a rekord órajelen üzemelő modulok stabilan tartásához, így az XMS2-8888 kithez egy három ventilátorból álló aktív szellőztetőegység is jár. A teljesítmény növelését, illetve a működési paraméterek ellenőrzését megkönnyítendő mindegyik modul kompatibilis a Corsair által először piacra dobott EPP (Enhanced Performance Profiles) technológiával.

A 2 gigabájtos XMS2 Dominator kitek szeptember első hetében érkeznek meg a kereskedőkhöz, az XMS2-8888 pár 600-650, az XMS2-8500 pár 380-400 dollár körüli árszinten (körülbelül 140 000, illetve 86 000 forint) debütálhat. Utóbbihoz hozzávetőlegesen 25 dollárért (kb. 5500 forint) külön megvásárolható majd a drágábbik kit részét képező ventilátoros hűtőrendszer.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés