Hirdetés

A HDMI szervezet betiltaná a Mini DisplayPort – HDMI kábeleket

A HDMI szabványt menedzselő szervezet szerint a Mini Display Portról HDMI-re alakító kábeleket gyártó cégek termékei nem licenceltek és nem lenne szabad őket árulniuk. A hírek szerint a HDMI Org több százezer kábelt vont ki a forgalomból, mivel ezt a típust a HDMI specifikációin kívül állónak állapította meg. A DisplayPort rendszer elsődlegesen Apple termékeknél, a Mac számítógépeknél használatos, de rengeteg más gyártó is használja az aljzatot, köztük például a Toshiba is. A HDMI Org elmondása szerint amelyik kábel egyik végén DisplayPort dugó, másik végén HDMI csatlakozó található, nem szabványos, így gyártása és árusítása sem engedélyezett, mivel az eredeti szabvány szerint a HDMI kábelnek kizárólag HDMI csatlakozók lehetnek a végein, semmi más nem megengedett.

A szervezet megjegyezte azt is, hogy a HDMI termékek szigorú minőségellenőrzésen és kompatibilitási teszteken mennek végig, amit CTS (Compliance Testing Specification) definiál, mely viszont nem alkalmazható a harmadik felek által gyártott kábelekre. A hír valószínűleg érzékenyen érinti azokat a cégeket, akik foglalkoznak ilyen vezetékek gyártásával.

A fő probléma egyébként az, hogy a DisplayPort interfész nem LVDS, azaz kis feszültségű differenciális jeltovábbítást alkalmaz, mint a HDMI vagy a DVI, így egy aktív vagy passzív adapter szükséges hozzá. Ezeket építették be a kifogásolt kábelekbe, ezeket vonnák ki most a piacról. A HDMI szervezet javaslata a helyzet megoldására viszont elég komolytalannak tűnik: szerintük a felhasználók menjenek és vegyenek inkább külön adaptert, ami DisplayPort csatlakozóban és HDMI aljzatban végződik, ráadásul ez szabályos és engedélyezett is, mivel a szabványos HDMI-HDMI kábelekkel kiválóan használhatók lesznek. Az már persze nyilván nem érdekli őket, hogy ez a felhasználóknak plusz költséget jelent. Azt is elismerik, hogy a piacon van igény ezekre a megoldásokra, de egyelőre nem látnak esélyt a gyártás engedélyezésére, ami viszont veszteséget okozhat a cégeknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés