Hirdetés

A Commodore visszatér

A hír címében szereplő kijelentést rögtön pontosítanunk kell, hiszen a Commodore rajongói számára a márka az elmúlt tíz évben nemhogy nem tűnt el, de időről időre új alkalmazások kapcsán hallatott magáról. A márkanév birtokosa, a holland Tulip Computers júniusban bejelentette CommodoreWorld nevű portáljának indulását, ahol digitális tartalmakat és hardvereket kínál.

A Music&Movies a Yeahronimo szolgáltatására építve mind a nagy nemzetközi, mind a kisebb helyi lemezkiadók kínálatát elérhetővé teszi, elsősorban az európai közönség számára. A letölthető zeneszámok választékát a következő hónapokban legalább félmilliósra kívánják emelni. A fájlok Windows Media Audio (WMA) formátumúak lesznek, és digitális jogkezelési mechanizmussal (Digital Rights Management, DRM) lesznek ellátva, ám PC-n és hordozható lejátszókon egyaránt meghallgathatóak lesznek, és CD-re is ki lehet őket írni. A későbbiekben a portál videoklipeket és filmeket is közé szeretne tenni.

A Media&Merchandising többek között adathordozókat és Commodore logóval ellátott termékeket árusít majd. A Games szolgáltatás nemcsak eredeti Commodore játékokat kínál a nosztalgiázóknak, hanem PC-kre, Pocket PC-kre és mobiltelefonokra írt emulátorokat is. A játékok a tervek szerint augusztus 1-jétől lesznek elérhetők.

A legérdekesebb azonban talán mégis az, hogy a Commodore egy sor – új fejlesztésű vagy modernizált – hardverrel is jelentkezik. Ilyen például a C64 DTV, egy joystick alakú játékkonzol, amelyen harminc klasszikus, köztük a Summer Games, a Winter Games vagy az Impossible Mission futtatható. A joystick közvetlenül a tévére köthető, a PAL és az NTSC szabványt egyaránt támogatja.


C64 DTV

A jó öreg PET és VIC is újra feltámad, legalábbis nevében, hiszen a két betűszó egészen modern eszközöket takar. Az fPET (USB flash drive) és az mPET (flash alapú zenelejátszó) széria mellett az eVIC-20 merevlemezes zenelejátszó jelenik meg. Az eVIC WAV, MP3 és WMA formátumokat támogat, és 128x64 pixeles, kék háttérvilágítású LCD-kijelzővel rendelkezik. Öt előre definiált beállítás mellett a felhasználó egyéni ízlése szerint is szabályozhatja az equalizert. Az eVIC nemcsak lejátszásra képes, hangot is rögzít, és zenét kódol MP3-ba. A PC-re külső USB-tárolóként jelentkezik be, így valamennyi újabb operációs rendszerrel együttműködik. A készülék 81 x 61 x 16 mm méretű, és 145 grammot nyom. Akkumulátora 10–15 órányi üzemidőt tesz lehetővé. Egy kábeles távirányító egység jelenleg fejlesztés alatt áll.


eVIC

Az mPET és fPET 128 és 256 MB kapacitású változatban jelenik meg. Az mPET ugyanazokat a zenei formátumokat támogatja, mint az eVIC, sőt egy FM-rádióval is rendelkezik. Áramellátásáról egy AAA típusú elem gondoskodik. Mindhárom termék augusztustól lesz megrendelhető a Tulip tervei szerint. Az eszközöket a közeljövőben különféle kiegészítőkkel, nagyobb tárolókapacitással látják el, sőt mobil és asztali videolejátszók piacra dobását is tervezik.


fPET és mPET

(*) Miután a Commodore forgalma a kilencvenes évek elején dollár-százmilliókkal esett vissza, és 1994 májusában lehúzta a rolót, a német Escom vásárolta fel a Commodore International szabadalmait, valamint a Commodore-hoz és az Amigához kötődő jogokat. 1997-ben a holland Tulip Computers vette át ezeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés