Hirdetés

64 magos processzort fejlesztett a Toshiba

A Toshiba bejelentette, hogy elkészültek a beágyazott rendszerekbe szánt 64 magos processzor fejlesztésével, mely a 2008-ban bemutatott nyolcmagos elődöt váltja. Utóbbi négy éve jónak számított, de mára eljárt felette az idő, így az új SoC 14-szer gyorsabb tempót képes diktálni. A vállalat a terméket ipari tevékenység automatizálására, illetve digitális fogyasztói eszközökbe szánja.

A 209,3 mm²-es SoC 40 nm-es gyártástechnológiával készül, amivel az energiahatékonysága 40-50%-kal javult a korábbi 65 nm-es megoldáshoz viszonyítva. A rendszer két darab clusterre van osztva, melyekhez 2-2 MB kapacitású L2 gyorsítótár tartozik. Egy clusterben 32 darab processzor található, melyek fa-alapú összeköttetését egy NoC (network on chip, azaz egy hálózat a chipben) biztosítja. Ezek mellett dinamikusan újrakonfigurálható processzorok, különböző feladatokat ellátó gyorsítók, illetve egy kétcsatornás DDR3 szabványú lapkákat kezelő memóriavezérlő található a fejlesztésben. A működési órajel 333 MHz lesz, a lapka pedig 1,1 volton üzemel.

A Toshiba a skálázhatóság okán rendkívüli energiahatékonyságot ígér, így például az új 64 magos processzor egy 30 képkocka/másodperces sebességgel rögzített Full HD-s H.264-es kódolású videót mindössze 500 mW-os fogyasztás mellett dekódol, de a 4K felbontású 15 képkocka/másodperces anyagokkal is elbánik 800 mW alatt. Valószínű, hogy a vállalat épít majd a fejlesztésre a saját termékeiben, de nyilván bármely cég rendelhet az újdonságból.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés