Hirdetés

Chiptervező óriásvállalat van alakulóban: egyesül a MediaTek és az Mstar

Az elmúlt hetekben fokozott aktivitás tapasztalható a MediaTek háza táján. Nemrég beléptek a HSA alapítványba, így biztosítva az új fejlesztésekhez az egyszerűbb programozhatóságot, ám úgy néz ki nem elégednek meg ennyivel. Az elmúlt napokban többször is előkerült, hogy a tajvani vállalat felvásárolná a szintén tajvani Mstart, így pedig előlépne a világ negyedik legnagyobb chiptervező cégévé – az AMD, a Qualcomm és a Broadcom után.

A legfrissebb bejelentések értelmében a MediaTek 3,8 milliárd dolláros tranzakció keretében vásárolná fel az Mstar néven ismert céget. Ez természetesen nagyon megterhelő lesz az előbbi vállalat számára, de a kilátások rendkívül pozitívak. Kezdjük ott, hogy a MediaTek és az Mstar együtt az okostévékbe eladott SoC rendszerek piacának felét birtokolják majd, ezzel jelentős előnyt építve ki a konkurens cégekhez képest, hiszen a harmadik legnagyobb szereplőként számon tartott Trident is csak 10% alatti részesedést birtokol. A két cég emellett együtt az okostelefonok és a tabletek piacán is erős szereplő lehet. A MediaTek számára ez egy kifejezetten fontos terület, hiszen már fejlesztés alatt állnak azok a lapkák, amelyekkel ebbe a szegmensbe szeretnének betörni, de az Mstar már ma is kínál megoldásokat erre a piacra, így közösen még többre vihetik.

A felvásárláshoz természetesen hatósági engedélyek is szükségesek. A legnagyobb aggodalomra az okostévék piaca adhat okot, ugyanis az egyesülés után a MediaTekkel szemben tulajdonképpen csak a saját SoC rendszerekre építő tévégyártók (Sony, a Samsung és a Toshiba) maradnak versenyképesek. A többi cég részesedése túl kicsinek mondható, ami negatívan befolyásolhatja a piaci versenyt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés