Hirdetés

470 wattra kell paraméterezni az Alder Lake-S-hez tervezett alaplapokat

Ha az előző generációban az Intel elengedte a gyeplőt, akkor nyugodtan mondható, hogy az érkező sorozatnál már meg sem fogták.

Valószínűleg sokan azt várták, hogy az Intel újabb, 10 nm-es gyártástechnológiájával készülő asztali processzoraik – manapság nem túl kedvező – fogyasztása csökkenni kezd, de az alaplapgyártóknak leadott paraméterek alapján közel sem ez a helyzet.

Amíg az aktuális Rocket Lake-S generációban az alaplapoknak "csak" 410 wattnyi csúcsterhelést kell elviselni, addig az Alder Lake-S-hez tervezett megoldásoknál már 470 wattra kell tervezni. Jó hír azonban, hogy a hosszú távon fenntartott terhelés nem változik, az továbbra is 312 watt, vagyis nem pillanatnyi szinten, akár másodpercekig kitartva maximum ennyi energiát igényelhetnek majd a legnagyobb TDP fogyasztási kerettel rendelkező Alder Lake-S modellek.

Az alaplapgyártóktól megtudtuk, hogy az Alder Lake-S a Rocket Lake-S-hez viszonyítva nem igazán javul majd a fogyasztás tekintetében, de ez főleg annak tudható be, hogy a 10 nm-es node előnyét az Intel teljesen elköltötte teljesítményre, így nagyon magasak a turbó órajelek, amelyekhez magas fogyasztási paraméterezés is kell. Ergo maga a gyártástechnológia ugyan fejlődött, de ez az asztali piacon csak a teljesítmény/fogyasztás mutatóban fog látszódni.

A pillanatnyi terhelésre vonatkozó igények miatt az alaplapok kicsit drágábbak lehetnek, de úgy tudjuk, hogy nem kell jelentős árnövekedésre számítani, mivel a DDR5 memóriával a feszültségszabályozás átkerül a DIMM-ekre, ami viszont kedvezően hat az alaplapok gyártásának költségeire.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés