Hirdetés

249 dollárért lesz kapható a legolcsóbb Surface Laptop

Az oktatási célból kifejlesztett Windows 11 SE-t futtató eszköz elsősorban iskolák számára lehet érdekes.

Úgy tűnik, a Microsoft megirigyelte a Google Chromebookok elterjedését az oktatásban, ugyanis ma nem csak egy új notebookot, de egy új, kifejezetten iskolák és diákok számára finomhangolt Windows 11 verziót is bejelentettek.


[+]

A Windows 11 SE alapjait és kompatibilitását tekintve természetesen megegyezik a hagyományos verzióval, ám kivettek belőle több olyan dolgot, ami egy átlagos diák számára tanulás során csak felesleges zavaró tényezőnek számítana (mint például a Microsoft Store és a widgetek), egyszerűbbé tették benne az ablakkezelést azzal, hogy a programok alapértelmezetten teljes képernyős nézetben nyílnak meg és az új ablakkezelőben csak két applikációt tehetünk egymás mellé, továbbá egyszerűsítették a rendszer távoli menedzselését is, amivel az általános és középiskolai rendszergazdák életét igyekeztek megkönnyíteni.


[+]

Az új rendszer mögé olyan nagy gyártók állnak majd be, mint a HP, a Dell, az Acer, az ASUS, a Dynabook, a Lenovo, valamint az Intel és az AMD, így tőlük biztosan várhatunk majd olyan, Windows 11 SE-t futtató notebookokat, melyek tervezésekor a fiatal diákok felhasználási szokásait tartják szem előtt, de a biztonság kedvéért a Microsoft is készült egy ilyen eszközzel, amelynek a Surface Laptop SE nevet adták.


[+]

A mindössze 249 dolláros alapáron kapható notebook a Surface széria többi tagjához képest igencsak bumszlinak tűnik, de elkészítésekor nem is az volt a cél, hogy a gyártó minden technikai tudását belerakják, a műanyag ház és a 11,6” képátlójú, 1366x768 pixeles LCD panel körül látható vastag káva egyértelműen a vételár alacsonyan tartása iránti igyekezetnek a jele. Fontos még kiemelni, hogy a gép szinte minden eleme egyszerűen cserélhető, ezzel is időt, nem utolsó sorban pedig pénzt spórolva az oktatási intézményeknek.


[+]

A Surface Laptop Go-ból ismerős billentyűzet és trackpad alatti hardver szintén nem a csúcskategóriát képviseli, az opciós listán csak az Intel Celeron N4020 és N410 SoC-k szerepelnek, amelyek mellé 4 vagy 8 GB memória, illetve egy 64 vagy 128 GB kapacitású eMMC tárhely kérhető. A tanulók nyilván nem ezen fognak majd évkönyvet szerkeszteni vagy videót vágni, de a Wikipediát böngészni, szöveget szerkeszteni és online órákon részt venni ez a gép is tökéletes lehet, és csak remélni tudjuk, hogy a Windows 11 SE rendszert is optimalizálták az ehhez hasonló hardverekhez. Az állítólag 16 órás üzemidőre képes rendszer oldalán egy-egy USB Type-A, Type-C és jack csatlakozó kapott helyet, kiegészítve egy dedikált töltőporttal, míg a vezeték nélküli kapcsolatokhoz a Wi-Fi és Bluetooth modulokat, videóhíváshoz pedig a 720p felbontású webkamerát használhatjuk.

A Microsoft a Surface Laptop SE modellt egyelőre kizárólag iskolák számára értékesíti majd (nekik is valószínűleg először csak az Egyesült Államokban), de remélhetőleg később a végfelhasználók is vásárolhatnak majd belőle.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés