K10 élesben - nyúzópadon a Phenom

AMD Phenom 9500

Elérkezett az idő, hogy mi is bepillantást nyerjünk az AMD új fejlesztésének lelkivilágába, a K10-alapokra építkező Phenom processzorba. A Mikulás kicsit késett a szállítmányozással, de végül kézhez kaptuk a processzort, és sikerült is jobban összeismerkednünk az x86-os világ új képviselőjével. Rövidke kis bevezetőnket ezúttal tényleg nem nyújtjuk el, a K10-et elméletben már két alkalommal is szétcincáltuk, először felépítésével, a vele megjelenő újításokkal foglalkoztunk hosszasan (kötelező olvasmány!), később pedig azt próbáltuk meg kideríteni, hogy az elméletben szépen hangzó újítások a valóságban mennyit hoznak a konyhára (fanatikusoknak ajánlott cikk). Így végül már csak a valódi, több szálon mért teljesítménytesztek maradtak hátra, de azért egy kis színt is viszünk a kötelezőnek számító mérésekbe. Először is megvizsgáljuk, hogy a Phenom harmadszintű gyorsítótára milyen hatással van a processzor asztali PC-kben mutatott teljesítményére, azután pedig elkalandozunk a tuning irányába, majd grafikonok sokaságán láthatjuk viszont a Phenom teljesítményét.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Processzorok 64 biten

    64 bites operációs rendszer alatt próbáltuk ki, mit hoz a gyakorlatban a mai x86-os processzorok 64 bites kiterjesztése.

  • Wolfdale a hárommagos Phenom ellen

    Tesztünkben olyan érdekes chipeknek jut a főszerep, mint az Intel 45 nm-es Core 2 Duója, illetve az AMD három aktív magot tartalmazó Phenomja.

  • Tavaszi árverseny

    Egyre élesebb a piaci verseny a főbb hardverágazatokban, és jönnek az új nyomtatók, notebookok.

  • Skulltrail: nyolc mag másodszorra

    Bemutatjuk az Intel asztali PC-kbe szánt, de a szerverek világából származó új platformját.

Előzmények

Hirdetés