Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Polemius

    aktív tag

    válasz martonx #45023 üzenetére

    Viszont te annyira kegyetlen vagy, hogy ezek szerint a 3 millió nyugdíjas 99%-a holnaptól abszolút ne kapjon nyugdíjat?
    (...)
    A tisztán öngondoskodás tök jó idea, csakhogy a rendszer az alapjaitól van elkúrva,

    Nem írtam sehol, hogy szerintem mi lenne a megoldás. Tökéletes rendszer, afféle Szent Grál valószínűleg nincs is. Az viszont nyilvánvaló, hogy a mostani rendszer hosszú távon nem fog működni.
    Azt írtam, hogy arra hajlok, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az öngondoskodásra. Ezt viszont nem lehet egy csapásra megtenni, pont azért mert sokan kiesnének az ellátásból. És teljesen megszüntetni sem szabadna a szociális ellátórendszert (most ide értve mindent, részben a nyugdíjakat is).
    Ám az átlagember számára lehetővé kellene tenni, hogy saját magának teremtse meg a nyugdíját. Egyre növekvő mértékben, ahogy a "teljesen állami" nyugdíjak lassan megszűnnének. Ezt lehet különféle kedvezményekkel támogatni, illetve részben jogszabályi támogatással beindítani. Mindez valószínűleg egy ideig az állami nyugdíjellátás oldalán korlátozásokkal járna, de legalább nem omlana össze az egész.
    Szóval valamilyen kevert rendszert tudnék elképzelni (a távoli jövőben), ahol jóval kisebb járulék mellett az emberek döntik el, hogy miként gazdálkodnak a pénzükkel és teremtik meg idős korukra az anyagi biztonságot, akik meg szerencsétlen helyzetbe kerülnek, azokat védené a járulékokból fenntartott védőháló.

    Persze mindehhez sok idő kellene és nem utolsó sorban az, hogy a gazdaság, a foglalkoztatottság, a munkalehetőségek területén jelentős javulás történjen.
    Meggyőződésem egyébként, hogy ehhez leginkább az oktatás, a kutatás területén kellene nagyon sürgősen nagyon komoly eredményeket elérni (és rettentő rossz irányba halad ez a terület hosszú évek óta), de ez egy másik téma.

    És persze az öngondoskodás kapcsán a magánynyugdíjpénztárak felszámolására gondoltam, hogy még egyszer senki nem fog beleugrani olyasmibe, amiről pontosan tudja, hogy egyetlen tollvonással bármikor eltörölhetik.
    (Lásd a babakötvények, biztos vagyok benne, hogy az is azért szűnt kvázi teljesen, mert átterelték állami kézbe.

Új hozzászólás Aktív témák