Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Visszalapozva, a Wayward Pines alaposan ki lett tárgyalva anno - én csak most láttam az első évadot, igyekszem rövid lenni :D A spoiler tagos részek csak nagyon enyhe spoilerek.

    A könyveket nagyon csíptem, legalábbis az első kettőt a trilógiából, és adták is magukat (különösen az első) filmtémaként. Bár a regények relatíve rövidek, a 10x40 percnyi sorozat kicsit kevésnek tűnt a három könyv feldolgozásához - azonban a játékidő elég sajátosan lett felosztva.
    Az első 4 rész elég jól lefedi az első könyv eseményeit, és a megfelelő játékidőnek, valamint feltehetően a szerző, Blake Crouch aktív közreműködésének köszönhetően remekül sikerült. Az atomoszféra nagyon el van találva, az egymásnak ellentmondó új információk kitűnően átadják azt az elveszettség-érzést, amivel a főszereplőnek meg kell küzdeni. A karakterek a könyvben sem túl komplikáltak, úgyhogy kulcsfontosságú volt a megfelelő arcok megtalálása a szerepre, és a casting csapat remek munkát végzett, minden fontos szereplő szinte a könyv lapjairól lép le. Személyes kedvencem a Bent alakító, orbitálisan fogalmatlan kinézetű srác - na meg persze Pam nővér.
    Az 5. rész sajátos módon egész epizódos hosszban a nagy revealre koncentrál - több szálon párhuzamosan adagolva tudjuk meg az igazságot (ez az epizód címe is). Ez eltérés a könyvtől, de filmen remekül működött, ha valaki megfelelően beleélte magát az eseményekbe, akkor ez a rész is ütött. Idáig a sorozat nagyon pozitív meglepetés volt.
    A 6-9. részek a második könyv eseményeit taglalják. Itt egyre több helyen eltérünk a regény vonalától, ami nem lenne gond, ha ezt a forgatókönyvíró megfelelően átgondoltan tenné - de sajnos nem ez a helyzet, így a szálak feleslegesen gubancolódnak. Óriási mínusz egy-két szereplő alapvető karakterbeli hátraarca, ami abszolút hiteltelen, és ráadásul még szükség sem volt rá. A sorozat ezen négy rész alatt folyamatosan ment lefelé...
    ... hogy aztán a 10. résszel rekordgyanús mélypontra jusson. Az, hogy a 3. regényt egy epizódban intézték el, még nem lenne akkora baj, mert a könyv is elég érdektelenre sikerült, és 50 oldal után inkább fárasztó volt, mint izgalmas. Ellenben az epizód önmagukkal sem konzisztens eseményei, a legrosszabb pillanatokban bedobott nagydrámás párbeszédek, a csoportosan megjelenő, röhejesen megvalósított abby-k, és nem utolsósorban a befejezés olyan mélyre ásta a sorozatot, hogy az utolsó 10 percet szabályos kínszenvedés volt végignézni.

    Ezek után mit lehet javasolni? Pragmatikus az lenne, hogy az ember nézze meg az első 5 részt, aztán kuka. Nyilván ezt igen kevesen tudják megvalósítani, mert a kíváncsiság nagy úr - ezért fogok én is legalábbis belenézni a másoduk szezonba, minden rossz előérzetem ellenére...

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák