Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz föccer #75005 üzenetére

    Itt egy kis félreértés lesz, a TV nem forgógép. A váltóáram ütemében, 100 Hz-en vibráló világítás (miután az 50 Hz mindkét félperiódusban világít) miatt jelentkező stroboszkóphatás például egy ventilátor lapátjain okozhatna látható jelenséget, lassúnak tűnő forgást például. Üzemekben ezért is veszélyes, azt hiszi a dolgozó, hogy nem forog a gép, pedig lecsapja az ujját.

    Csakhogy a stroboszkóphatást kivédik a három fázisra elosztva bekötött fénycsövek, három fázis pedig minden áruházban van, mert kell. (A három fázis ugyebár időben eltolt, vektorosan ábrázolva épp 120°-onként.) Meg amúgy sem interferálna a TV-vel, mert az önmagában is egy fényforrás. Ha a TV-t nézed, akkor a TV fényét látod, nem a fénycsövet, amit gyakorlatilag elnyomna ilyenkor.

    Meg persze semmiképp sem neonról beszélünk, miután a neongázzal töltött fénycsövek plazmaállapotba kerülve (ha már plazma-topik) narancsvörös fényt bocsátanak ki, csak a köznyelvben erről már soha nem fognak leszokni az emberek.

    E kis kitérő után: LG plazmánál szokott lenni egy beállítás (nem mindegyikben), ahol a kijelző 50 vagy 100 Hz módra kapcsolható. 50 Hz-en, ami a PAL-szabványú TV-adás natív megjelenítésére alkalmas, valóban láthatóan hullámzik a kép, főleg közelről nézve.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák