Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KTTech

    veterán

    válasz Mezga Aladár #3204 üzenetére

    A nézési távolságok a tökéletes visus-on alapuló szem maximális felbontása alapján vannak megállapítva. Akinek a 20/20-as visusnál jobb a szeme (vagy túlkorrigált pl. szemműtéttel, szemüveggel - nekem pl. utóbbival némileg túl van korrigálva), annál változnak a távolságok is.

    Az viszont nem, hogy min. 30°-os szög az, ami a mozi élményt adja (SMTPE ajánlás). Innen könnyű kiszámolni, hogy egy 50"-os TV-nél bizony 2,1m az ajánlott nézési távolság és 2m az a távolság, ahol még a szem képes felbontani az 1080p-t. Aki ennél távolabb ül, az bizony már nem lát minden részletet... (a THX némileg szigorúbb, ott 1,8m az ajánlott nézési távolság a 36°-os szög eléréséhez és a maximum nézési távolság (26°), amit még a szabvány engedne az a 2,4m)

    Az én szobámban éppen teljesítem a THX minimumát: 2,35m-re van a TV a kanapé/ágyamtól, és bizony érzem, hogy kicsi a TV...

    A függőleges elhelyezésnél egy irányelv van: 15-20°-os szögben kell lennie a TV tetejének a nézési pontról nézve. Ami ennél feljebb/lentebb van, kényelmetlen a legtöbb ember számára (nyakgörcsöt, gerincfájást okoz).

    Nem a saját ujjunkból szopjuk ezeket az értékeket, hanem bizony a szabványokból... amikre az egész filmipar is épül. Az más kérdés, hogy pl. Mo-n nincs pl. THX minősítésű mozi...

    [ Szerkesztve ]

    www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

Új hozzászólás Aktív témák