Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • User_2

    tag

    válasz soldi3r #13000 üzenetére

    nem az országnév a cimke, hanem a nemesítői közeg.
    mekkora valószínűsége van annak, hogy betegségeknek általánosan ellenálló fajtákat tudnak nemesíteni ott, ahol a bogyó és fürtméret a legfőbb cél?
    van-e lehetőség általánosan ellenálló fajtákat nemesíteni olyan termelői környezetben, ahol a felszívódó ölő/irtószerek általánosan elterjedtek és használatuknak nincs korlátja?

    és egyáltalán milyen termelői környezetben rezisztens?
    bio kontakszerek használata mellett is képes megbízhatóan termést adni? vagy csak hosszútávon ható felszívódó szerek használata mellett?

    kiskerti környezetben, ahol egymás mellett 60cm-re van egy-egy tő a különböző érési idejű fajtákból?
    vagy ipari termelésben, ahol fajtahomogén sorokban termelik a csemegeszőlőt?

    kiskertben egész egyszereűen lehetetlen felszívődő akármit vagy bármit kijuttatni a tőkére, aminek évi-je több mint 0 nap.
    mert 1 tőkére nem tudsz és nem is akarsz bekeverni permetszert, mert egymás mellett lévő 1-2 hét különbséggel érő fajtákra nem lehetséges átpermetezés nélkül kijuttatni az egy-egy adag permetezést.
    így kiskertben csak a 0 napos kontaktszerek használhatóak, és ez egy teljesen más "rezisztencia" mint a nagyüzemi termelés, ahol nem gyakori a nem homogén termesztés, nem kell foglalkozni az átpermetezéssel és permetezési naplót elegendő lehet emlékezetből kitölteni.

    a rezisztens, ellenálló kifejezéseket valahogy nagyonis szabadosan sikerül használni, ha csemete eladásról van szó és dícséretre van szükség.

    ezért, ha valaki azt mondja, hogy egy fajta ellenálló és nem tesz hozzá még legalább három mondatot, akkor jogosnak érzem a kétkedést az ellenállósággal kapcsolatban.

Új hozzászólás Aktív témák