Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • makos0078

    tag

    válasz Gyöször #3048 üzenetére

    Nekem se volt gondom az eddigi 2 manuális gépem beállításával. Kezdőnek számítok, mert kb. 4 kiló huzalt füstöltem el eddig, de hamar megtanultam a szemre-fülre beállítást. Tök jó videók vannak a YT-n, hogy mire kell figyelni. Mondjuk, én az egész hegesztősdit onnan tanultam, senki sem mutatott meg semmit.
    Igen, én is inkább a feszültséget vettem alapnak, aztán ahhoz lőttem az előtolást. A második gépem (Gorilla 205) már a kijelzős verzió volt, feszültség és (várható) Amper értékekkel. Itt már kicsit könnyebb dolgom volt, mert a retinámba égett piros számokat valahogy könnyebben megjegyeztem, pl. 3 mm anyag / CO2 / 0,8 huzal: kb. 20,5 Volt, kb. 110 A.
    Nah, aztán ráizgultam a dupla impulzusra, és lett corgon palackom meg hosszas gondolkodás és gépek összehasonlítása után egy Gorilla 235 DP-m. Volt egy alapfeltételem az új gép kapcsán: ha már lesz egy ilyen űrhajóm, akkor bizony legyen rajta "anyagvastagság állító" is. Me' a régi gépekkel jártam úgy, hogy "ismeretlen" anyagvastagságot kellett hegesztenem, és nem volt hozzá próbadarabom, amin a beállításokat ki tudtam volna kísérletezni. Volt egyébként olyan DP gép a versenyzők között, amiben nem volt anyagvastagság kijelző, ki is esett emiatt a versenyből.
    Hát, az új gépet épphogy ki tudtam próbálni eddig, ráadásul egyelőre csak CO2-vel. Szépen beállítottam a huzalt / gázt / anyagvastagságot, kitalálta hozzá a beállításokat, amit nem piszkáltam el. A gép meg ránézésre tökéletesen hegeszt. Egy paraméter (mm) állításával. Azért ez nem rossz dolog így...
    Na persze, ha azt látnám, hogy a feszültség oké, de kicsit kevesebb huzal kéne, akkor menne a matek, mert pont úgy van ezeknél, ahogy írod: gyakorlatilag az előtolást állítod, és a feszültséget találja ki hozzá a gép. Tehát, a példánál maradva lejjebb kéne venni az anyagvastagságot-Ampert-előtolást, és utána korrekcióval adni rá plusz feszültséget, hogy annyi legyen, mint előtte. Ez leírva bonyolultnak tűnik, egyébként nagyon egyszerű. Ráadásul ezen a masinán van full manuális üzemmód is, ami sok szinergikus gépen nincs. Olyankor a kijelzőn a Volt az marad Volt, de (várható) Amper helyett átvált előtolási sebesség kijelzésre.
    Kicsit elkalandoztam, de szerintem nem nagy ügy fejben átállni egy ilyen űrhajóra sem. Olvastam persze, hogy vannak olyan gépek, amikben összehányták a szinergikus programot, és szinte folyton bele kell nyúlni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák